hit counter
header

Wat is boulimia nervosa (boulimie)?

Boulimia nervosa, ook wel boulimie genoemd, is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door steeds terugkerende eetbuien, gevolgd door handelingen om het vele eten te compenseren.

Net zoals bij anorexia-patiënten zijn voedsel en gewicht voor boulemiapatiënten een echte obsessie. Zij zien zichzelf als lelijk en te dik, ook als is dat vaak niet het geval. Patiënten schamen zich meestal voor hun eetbuien en proberen ze voor hun omgeving verborgen te houden.

Tijdens een eetbui eet een boulimiapatiënt in een erg korte periode erg veel, meestal calorierijk voedsel, dat ze zichzelf anders niet toestaan. Vaak plannen ze die eetbuien al op voorhand. Tijdens een eetbui hebben patiënten het gevoel de controle over zichzelf volledig te verliezen. Ze kunnen niet stoppen met eten en nemen vaak niet eens de tijd om van het eten te proeven.

Na een eetbui probeert een boulimiepatiënt zijn gedrag te compenseren. Zo zal een hij of zij zichzelf na een eetbui vaak dwingen alles terug over te geven, laxeermiddelen, plasmiddelen en andere geneesmiddelen te gebruiken, extreem aan lichaamsbeweging te doen of streng te gaan vasten.

Kenmerken

Chaotisch eetpatroon (eetbuien afgewisseld met compenserend gedrag)
Schaamtegevoel
Laag zelfbeeld
Aanleg voor verslavingen
Verstoord lichaamsbeeld

Lichamelijke gevolgen

Door het erg ongezonde eetpatroon en de wisselende periodes van eetbuien en vasten hebben boulimiepatiënten vaak last van gewichtsschommelingen.
Door onregelmatig te eten en vooral te kiezen voor vet en koolhydraatrijk voedsel, hebben sommige patiënten een vitaminetekort.
Overmatig gebruik van laxeer- en/of plasmiddelen kan leiden tot nier-, lever- en darmstoornissen
Verder ook: stoornissen van de menstruatiecyclus, anemie (bloedarmoede), uitdroging, hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, ontkalking van het beendergestel, opzwelling van de speekselklieren, tandafwijkingen, enz.

Behandeling

Hoe sneller de boulimie wordt vastgesteld, hoe groter de kans op genezing is. Patiënten zoeken best professionele hulp. Alleen de eetstoornis overwinnen is verschrikkelijk moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *