web analytics
header

Slaapapneu

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de patiënt tijdens zijn slaap meerdere keren minstens 10 seconden stopt met ademen. Als die ademstilstanden meer dan 30 keer per nacht voorkomen, spreken we van een slaapapneusyndroom.

De ademstilstanden duren minstens 10 seconden, maar kunnen oplopen tot 1 à 2 minuten. 90% van de patiënten zijn mannen. Meestal gaat het om mannen van middelbare leeftijd met overgewicht, maar ook mensen met normaal gewicht kunnen slaapapneu hebben.

Symptomen

Hevig snurken
Regelmatig wakker worden met een schok
Permanente vermoeidheid tijdens de dag
Ochtendhoofdpijn
Geïrriteerdheid, concentratiestoornissen
Nachtzweten
Vaak moeten plassen ’s nachts

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Gevolgen

Naast de gevolgen op korte termijn (slaperigheid, oververmoeidheid, concentratiestoornissen), kan slaapapneu op lange termijn zware gevolgen hebben voor het lichaam. Zo werkt de aandoening ademhalingsinsufficiëntie, verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten (hartritmestoornissen, hartkrampen, hartinfarct, enz.) in de hand.

Soorten

Er bestaan twee verschillende soorten slaapapneu:

Obstructieve slaapapneu: de meest voorkomende vorm. Wordt veroorzaakt door een vernauwing van de keelholte. Sommige mensen hebben een kleinere keelholte of een verslapte keelwand, zodat de keel gemakkelijker toevalt. Bij zwaarlijvigheid kan een toegenomen vetmassa tot een vernauwing van de keel leiden.
Centrale slaapapneu: ten gevolge van een neurologische afwijking. De hersenen sturen in dit geval geen prikkel meer door naar de ademhalingsspieren.

Behandeling

Als je vermoedt dat je lijdt aan het slaapapneusyndroom, raadpleeg dan een dokter. Hij zal je in veel gevallen doorverwijzen naar een gespecialiseerd slaapcentrum.  Waarschijnlijk zul je een nacht in de slaapkliniek moeten doorbrengen, zodat artsen een slaapregistratie kunnen uitvoeren en de diagnose stellen.

Bij een licht obstructieve slaapapneu volstaan meestal al enkele aanpassingen in de levensstijl, zoals gewichtsverlies, stoppen met alcohol of met roken en geen kalmeer- of slaapmiddelen gebruiken.

Een ernstig slaapapneusyndroom wordt behandeld met nCPAP-therapie.  ‘nCPAP’ staat voor ‘nasal continuous positive airway pressure’ of voortdurende positieve druk in de luchtwegen. Het nCPAP-apparaat (neusmasker) zorgt voor overdruk tijdens het ademen, waardoor de keel tijdens de ademhaling niet snel dichtvalt.

Een slaapapneu kan, net zoals snurken, in veel gevallen behandeld worden door middel van een kleine operatieve ingreep aan de keel.

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met HappyHealthy Premium

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt wordt aan de hand genomen en zal week bij week digitaal worden bijgestaan je levensstijl zo te veranderen dat je gezond en slank zal zijn.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s, exclusieve video’s, content, tools en nog veel meer.

Op dit moment kan je het één maand voor één euro uitproberen. Ontdek nu zijn beste en effectiefste tips:

HappyHealthy Premium Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *