Het bloedgroepdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse natuurarts Peter d’Adamo. Het dieet houdt rekening met het feit dat mensen met een verschillende bloedgroep anders reageren op voeding. Onder de slogan ‘Eat right for your type’ veroverde het dieet de hele wereld.
De bloedgroep van een persoon is een krachtige genetische afdruk, die bepaalt welk voedsel bij hem of haar past. Er bestaat dus geen ‘goed’ of ‘slecht’ voedsel, alleen voedsel dat wel of niet bij de bloedgroep past. Door alleen de voedingsmiddelen te eten die goed voor je zijn, stimuleer je de stofwisseling.
Een voedingsmiddel dat niet bij de doelgroep past, veroorzaakt een afweerreactie, die kan leiden tot klachten als koude handen en voeten, vermoeidheid, obstipatie, overgewicht en allergieën.
Er bestaan 4 bloedgroepen: A, B, AB of O. Positief of negatief is niet van belang voor het dieet.
Bloedgroep A
Mensen met bloedgroep A, kunnen best zoveel mogelijk vegetarisch eten. Ze consumeren best veel koolhydraten, maar moeten opletten met vet en zuivel.
Wel: makreel, zalm, soja, olijfolie, linzen, broccoli, spinazie, abrikozen, bosbessen, pinda’s, ananas, groene thee en koffie.
Niet: vlees, zuivelproducten, kidneybonen, tarwe.
Bloedgroep B
Mensen met bloedgroep B kiezen best voor een gevarieerde voeding van vlees, vis, granen en groenten. Dit is de enige groep die goed zuivelproducten verdraagt!
Wel: sardines, yoghurt, olijfolie, limabonen, rijstproducten, wortels, bananen, druivensap, bladgroenten, vlees, vis, lever
Niet: pinda’s, maïs en tarwe.
Bloedgroep AB
Mensen met bloedgroep AB combineren de voor- en nadelen van bloedgroepen A en B.
Wel: lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, rijstproducten, komkommer, kersen, zuivelproducten, groene groenten, ananas.
Niet: rood vlees, tarwe, kidneybonen, maïs.
Bloedgroep O
Mensen met bloedgroep O kunnen veel eiwitten (vlees, vis) consumeren en weinig koolhydraten. Tarwe en andere granen laten ze beter aan de kant staan.
Wel: rundsvlees, lamsvlees, kabeljauw, tong, feta, walnoten, uien, andijvie, zeegroenten, pruimen, prei, boerenkool, spinazie, broccoli.
Niet: tarwe, maïs, witte bonen, kool, spruitjes, bloemkool.
Voor- en nadelen
Het bloedgroepdieet is geen dieet dat zich louter richt op gewicht verliezen, maar eerder op een gezond leven leiden. Dat betekent volgend d’Adamo niet dat mensen met overgewicht geen baat hebben bij het dieet. Door het dieet te volgen zou je immers je stofwisseling verbeteren, je insulineproductie gestimuleerd worden en je hormonen beter in balans komen.
Het bloedgroepdieet is niet gebaseerd op erkend wetenschappelijk onderzoek. Het is bovendien een erg ingewikkeld dieet om te volgen, omdat je steeds rekening moet houden met welke voeding je wel en niet mag eten.
Geef een reactie