hit counter
header

Wat is anorexia nervosa?

Anorexia nervosa is een ernstige eetstoornis. Iemand die aan anorexia nervosa lijdt, heeft een vervormd beeld van het eigen lichaam en probeert uit alle macht af te vallen.

Anorexia-patiënten zijn als het ware verslaafd aan afvallen. Ze zijn geobsedeerd door alles wat te maken heeft met gewicht. Ze tellen calorieën en piekeren voortdurend over wat ze wel of niet mogen eten. Mensen met anorexia hebben wel honger, maar proberen dit gevoel te onderdrukken.

Sommige patiënten hebben last van eetbuien, maar raken later het eten weer kwijt door over te geven, laxeermiddelen, plaspillen of andere middeltjes te gebruiken. Veel patiënten dwingen zichzelf ook nog tot overmatige lichaamsbeweging, om op die manier nog meer gewicht te verliezen.

De patiënten worden mager, maar blijven zichzelf als dik beschouwen. Anorexiapatiënten proberen hun eetgedrag en lichamelijke problemen vaak voor anderen verborgen te houden. Zo wordt het erg moeilijk om hen te helpen.

Anorexia nervosa leidt tot enorme sociale, emotionele en lichamelijke problemen. Mensen met anorexia trekken zich vaak terug, maken ruzie met familie en vrienden en laten zich niet gemakkelijk helpen. De ondervoeding leidt tot tal van lichamelijke klachten. In een vergevorderd stadium kunnen slachtoffers van de aandoening zelfs eraan sterven.

Wie krijgt het?

Anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge mensen. In bijna 90% van de gevallen gaat het om meisjes. Vaak gaat het om gevoelige mensen, die zich veel zorgen maken over wat andere mensen van hen denken. Ze hebben vaak een enorme angst om te falen en willen door niet te eten aan zichzelf bewijzen dat ze wel iets kunnen.

Symptomen

Gewichtsafname, steeds minder eten
Laag zelfbeeld, gevoel van nutteloosheid, depressie
Chronische vermoeidheid
Onregelmatige of volledig uitblijvende menstruatie
Het snel koud hebben
Slechte stoelgang
Slaapproblemen
Strakke dagindeling, controle
Koude voeten en handen
Lichamelijke gevolgen: haaruitval, aantasting van het gebit, botafbraak, enz.
Misselijkheid, hoofdpijn

Behandeling

Hoe eerder de aandoening vastgesteld wordt, hoe groter de kans op genezing. Het is enorm moeilijk de ziekte zelf onder controle te krijgen. Daarom kan een slachtoffer best in therapie gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden op vlak van therapie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *