hit counter
header

Zone-dieet

Het Zone-dieet is gebaseerd op het principe dat je best maar twee soorten voedsel gebruikt: proteïnen en natuurlijke koolhydraten. Die natuurlijke koolhydraten vind je vooral in groente, fruit en vezelrijke voedsel. Het zone-dieet behoort tot de zogenaamde ‘low carb-diets’. Andere low carbs-diëten zijn het Atkinsdieet en het South Beach-dieet.

De uitvinder van het dieet is biochemicus Barry Sears. Die vindt dat je voedsel moet zien als medicijn voor het lichaam, en niet als iets om je honger mee te stillen of iets voor het plezier.

40:30:30

De verhouding tussen de hoeveelheid koolhydraten, proteïne en vet is 40:30:30. Op één dag consumeer je zo niet meer dan 1100 calorieën. Je eet minder brood, pasta en rijst en meer groente en fruit. Eiwitten eet je vaker in de vorm van eiwitproducten dan in rood vlees. Eigenlijk eet je dus alleen voedsel met een lage glycemische index, die je bloedsuikerspiegel en insulinehormoon in balans houden. Zo hoeft je lichaam geen extra vet op te slaan.

Je moet iedere dag minstens 3 maaltijden en 2 snacks eten. Geen enkele voeding is verboden, maar brood, aardappelen en pasta mogen niet meer dan 25% van de gebruikte koolhydraten innemen. Producten met cafeïne worden ook afgeraden. Als je het dieet volgt, kun je best supplementen omega 3-visolie nemen.

‘The zone’

De balans die je bereikt door de juiste verhoudingen in je eten na te streven wordt ook ‘the zone’ genoemd. Als je dat evenwicht bereikt, voel je je fit en vol energie.

Een belangrijk aspect van het zonedieet is lichaamsbeweging. Volgens Sears zou je iedere dag aan twee soorten beweging moeten doen: aërobe beweging, gericht op spiergroepen, en anaërobe beweging, gericht op uithoudingsvermogen.

Het dieet zou uiteindelijk moeten leiden tot een zo goed mogelijk metabolisme. De eerste twee weken zou je zo’n 2,5 kilo afvallen, maar later wordt dat herleid tot 0,5-1 kilo per week. Het zone-dieet zou voorts het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressies nog verhelpen.

Voor- en nadelen

Het dieet heeft al bewezen echt te werken, maar volgens veel specialisten bevat het te weinig essentiële voedingsstoffen om echt gezond te zijn. Er is ook nog te weinig geweten over de lange termijn-effecten van het dieet. Het grootste punt van kritiek op het zone-dieet is dat het erg ingewikkeld is om te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *