hit counter
header

Mythe: ‘Als je aan sport doet, is een dieet niet meer nodig’

Van sporten alleen zal je helaas niet afvallen. Als je begint te sporten, zul je in het begin zelfs bijkomen. Je verliest immers wel vet, maar je lichaam maakt nieuwe spiermassa aan. Spieren zijn zwaarder dan vet. 100 gram glycogeen, dat de spieren nodig hebben om te werken, wordt samen met 400 gram water opgeslagen.

Toch zul je alleen in het begin een beetje bijkomen. Laat je hier zeker niet door ontmoedigen, door lichaamsbeweging val je op korte termijn, wel af. Als je regelmatig beweegt, verbrand je immers meer calorieën. Zelfs in rust gaat je stofwisseling dan sneller werken. Lichaamsbeweging heeft dus een indirect effect op je gewicht.

De grootste oorzaak van overgewicht zijn slechte eetgewoonten. Zwaarlijvige mensen nemen meestal teveel verzadigde vetten en suikers tot zich. Als je niet gezond en verstandig eet, is het effect van bewegen maar zeer klein. Als je sport, wordt er een klein gedeelte van je voorraad opgeslagen vet aangesproken. Een gezond eetpatroon is dus absoluut noodzakelijk als je wilt afvallen.

Als je alleen dieet, wordt alleen de energie-inname beïnvloed. Een goed dieet combineert altijd gezonde en gevarieerde voeding met lichaamsbeweging. Op die manier wordt het energieverbruik groter en vermindert de energieopname, waardoor je gewicht verliest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *