hit counter
header

Atkins-dieet

Het Atkins-dieet, uitgevonden door de Amerikaanse arts Robert Atkins, is een dieet gebaseerd op het weren van koolhydraten uit de voeding. Het is een zogenaamd ‘low carb-dieet’, net zoals het Zone-dieet en het South Beach-dieet.

Volgens Atkins is het gestegen verbruik van geraffineerde koolhydraten (suiker, fructose, zetmeel) in de 20ste eeuw voor een groot deel verantwoordelijk voor de toename van het aantal mensen met overgewicht. Een maaltijd met een hoog koolhydraatgehalte zou de insulineproductie stimuleren. Die insuline leidt op zijn beurt tot de opslag van vetten.

Als je de koolhydraten in je voeding beperkt, zakt het insulinegehalte en stijgt het glucagonpeil. Het hormoon glucagon zorgt voor de verbranding van lichaamsvetten en de verwijdering van cholesterol uit de slagaderen. Met het dieet verlies je in korte tijd veel vet.

Als je het Atkins-dieet volgt, mag je onbeperkt eiwitten en vetten eten, maar koolhydraten zijn verboden.  Suiker, bloem,  brood,  gebak, rijst, graanproducten, fruit en pasta moet je bijvoorbeeld laten staan. naarmate het dieet volgt, mag je weer iets meer koolhydraten eten.

Het Atkinsdieet verloopt in 4 fasen.

Introductiefase

Je mag twee weken lang onbeperkt eiwitten en vet eten: vlees (geen worst, daar zit vaak suiker in), kip, vis, eieren, kaas en boter. Je eet bijna geen koolhydraten, om zo de vetreserves volledig te aan te spreken. Aardappelen, brood, groenten en ander koolhydraatrijk voedsel zijn verboden. Je mag geen fruit eten, maar wel veel koolhydraatarme groenten.

Fase 2

In deze fase leer je omgaan met het aantal koolhydraten dat je dagelijks mag consumeren. Iedere week mag je 5 gram koolhydraten aan je dieet toevoegen, totdat het gewichtsverlies net niet stopt. Deze fase loopt ten einde als je 5 kg. van je ideale gewicht afzit. Eventuele tekorten moet je aanvullen met voedingssupplementen (mineralen, vitamines, antioxidanten).

Fase 3

Tijdens deze fase verlies je minder snel gewicht. Geleidelijk aan vul je het aantal koolhydraten aan, tot je op gewicht blijft. De bedoeling is je ideale dagelijkse hoeveelheid koolhydraten te bepalen, waarbij je geen gewicht verliest maar ook niet aankomt.

Fase 4 (onderhoudsfase)

In deze fase blijft de hoeveelheid koolhydraten gelijk aan de hoeveelheid in fase 3. Als je gewicht toeneemt, moet je gewoon de hoeveelheid koolhydraten weer beperken. Het gebruik van suiker moet je zoveel mogelijk vermijden.

Kritiek

Met het dieet val je in korte tijd enorm veel af, maar er is veel kritiek op de gezondheidsrisico’s die het dieet met zich mee zou brengen.

Het Atkins-dieet zou volgens specialisten belangrijke en noodzakelijk voedingsstoffen volledig negeren. Het dieet is wel rijk aan verzadigde vetten, wat hart- en vaatziekten, lage bloeddruk, nierfalen en andere stoornissen in de hand zou werken.

Door die twijfel over de gezondheidsrisico’s die mogelijk verbonden zijn aan het dieet, kent het de laatste jaren iets minder succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *