hit counter
header

Wat is binge eating?

Binge Eating Disorder (BED), ook wel eetbuienstoornis genoemd, is een eetstoornis waarbij de patiënten vaak heel veel eten in een korte tijd. Ze hebben hun eetbuien niet onder controle.

Symptomen

In een korte tijdspanne veel meer eten dan normale mensen in die tijd zouden eten
Eten zonder dat men honger heeft
Stiekem eten
Gevoel van verlies van zelfcontrole, gevoel dat men niet meer kan stoppen met eten
Weinig zelfvertrouwen, faalangst
Continue bezig zijn met gewicht en eten
Je dik en opgeblazen voelen
Perfectionisme

Binge eating kun je niet vergelijken met af en toe eens je frustraties weg eten of eten om je beter te voelen. BED beheerst je hele leven. Patiënten schamen zich vaak en proberen er alles aan te doen om hun probleem te verbergen voor familie en vrienden.

Bij binge eating blijft het bij eetbuien, en zijn er geen pogingen om de eetbui ongedaan te maken, zoals bij boulimie. Binge eating gaat vaak gepaard met overgewicht en medische problemen als diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, slaapstoornissen enz. Naar schatting 2% van de volwassenen zou aan de eetstoornis lijden.

Oorzaken

Er is meestal niet één oorzaak van het binge eating op te noemen. Vaak leidt een combinatie van psychologische en sociale problemen tot de eetbuienstoornis.

Behandeling

Diëten is niet meteen aan te raden, omdat het vaak juist een omgekeerd effect heeft. Patiënten kunnen best eerst hun eetstoornis aanpakken, om zich dan toe te leggen op (eventuele) obesitasproblemen en op dieet te gaan.

Patiënten met BED zoeken best professionele hulp, door bijvoorbeeld psychotherapie te volgen. Door therapie te volgen, kan de patiënt beter leren omgaan met negatieve gevoelens. Patiënten doen er altijd goed aan met iemand te praten over hun problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *