hit counter
header

Wat is een Masonoperatie?

Een gastroplastie met nietjes wordt ook wel vertical banded gastroplasty of Masonoperatie genoemd. De operatie is vooral geschikt voor mensen die grote hoeveelheden eten.

Ingreep

Net zoals bij een maagring wordt ook bij deze ingreep een klein maagzakje gecreëerd. Daarvoor maakt de chirurg gebruik van vertical stapling of chirurgische nietjes. Met een speciale nietjesmachine worden vier rijen nietjes verticaal op de maag geplaatst. Door middel van een siliconenring maakt de chirurg een kleine doorgang naar de rest van de maag.

Deze maagverkleining wordt uitgevoerd onder volledige narcose en duurt gemiddeld een uur. Naargelang de chirurg en de patiënt kan er gekozen worden voor een klassieke insnijding, een mini-insnijding of een kijkoperatie. Na de procedure is een opname van drie dagen in het ziekenhuis noodzakelijk.

Door het kleine maagzakje krijgt men veel sneller een verzadigd gevoel en gaat men dus ook minder eten. In de meeste gevallen kan de patiënt na een vertical banded gastroplasty alle voedsel goed verdragen, hetzij in kleine mate. De meeste patiënten kunnen wit brood en vlees wel moeilijker verdragen.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Gewichtsvermindering

Het gewichtsverlies wordt bij deze ingreep louter bekomen door de verminderde voedseltoename. Er is geen sprake van malabsorptie (verminderde opslag van vetten in het lichaam), zoals bij de gastric bypass. De patiënten verliezen gemiddeld 40% van hun overgewicht. Toch is enkel de operatie op zich niet voldoende om succesvol gewicht te verliezen. Het is van belang dat de patiënt actief meewerkt aan de gewichtsvermindering.

Na de operatie kan je inderdaad minder vast voedsel eten, maar als je bijvoorbeeld veel suikerrijke dranken (die de nauwere maagdoorgang makkelijk kunnen passeren) blijft drinken, krijg je evenzeer veel calorieën binnen. Een maagverkleining heeft dan natuurlijk weinig effect.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Complicaties en nadelen

Naast de complicaties die elke operatie met zich meebrengt (longembolie, hartproblemen, wondinfecties,…) bestaat er de kans dat je na de operatie veel last hebt van misselijkheid en braken. Ook hebben veel patiënten last van brandend maagzuur.

Onvoldoende gekauwd voedsel kan in de ring blijven vastzitten. Op langere termijn kunnen de nietjes loslaten, wat in de helft van de gevallen een gewichtstoename tot gevolg heeft.

De patiënt zal zelf een strikt dieet moeten volgen en zijn levensstijl aanpassen, anders heeft de ingreep geen nut. Er is immers geen sprake van malabsorptie.

De nietjes kun je niet aanpassen om minder of meer voedsel binnen te laten, wat bij de maagband wel het geval is. De ingreep is slechts gedeeltelijk omkeerbaar, men kan enkel de siliconenband verwijderen.

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met De Afslank Receptenbijbel

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je  krijgt in zijn boek de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s, theorieën om te begrijpen hoe afslanken echt werkt, tools en nog veel meer.

Afslank Receptenbijbel + Bonussen Risicovrij uitproberen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *