hit counter
header

GI-dieet

Het GI-dieet maakt gebruik van de GI (glycemische index) van voedselwaren. De GI-waarde geeft de snelheid aan waaraan je lichaam voedsel (koolhydraten) verteert en omzet in glucose. Tijdens het GI-dieet mag je in principe alleen voedsel eten met een lage glycemische index.

Het spijsverteringsstelsel breekt voedsel met een lage GI langzaam en gelijkmatig af. Zo worden ook suikers langzamer opgenomen in het bloed. Voedsel met een hoge GI-waarde bevat koolhydraten die snel worden opgenomen in het bloed en de insuline- en glucosenievaus verhogen.

Tijdens het dieet eet je dus vooral voedsel met een lage GI-waarde en weinig vet. Producten met een lage GI-waarde verteren trager en geven je langer een voldaan gevoel. Voedsel met een hoge GI-waarde, zoals wit brood en geconcentreerde suikers, wordt snel in je lichaam opgenomen en verhoogt de insuline- en glucoseniveaus.

GI-voedingsgids

Om de glycemische index van alle producten te weten te komen, kun je gebruik maken van de GI-voedingsgids. Die voedingsgids is opgedeeld in drie categorieën. Voedsel met een hoe GI waarde staat in de rode categorie. Deze calorierijke voedingsmiddelen kun je beter vermijden. Tot de producten met een hoge GI-waarde behoren onder meer gebakken aardappel, wit brood, cornflakes, chips, frieten en ijs.

Producten met een matige GI-waarde staan in de oranje categorie. Deze voedingswaren hebben niet zo’n zware invloed op je gewicht, maar leiden er wel toe dat je geen gewicht zult verliezen. producten in de oranje categorie zijn onder meer croissant, bananen, gekookte aardappels, maïs en pompoen.

Alle voedingsmiddelen uit de groene categorie hebben een lage GI-waarde en helpen je gewicht te verliezen. Tot de producten met een lage GI-waarde behoren onder meer hele granen, bonen, de meeste groenten en fruitsoorten, mager vlees, vette vis, peulvruchten en noten.

Fasen

Het dieet wordt doorgaans opgedeeld in twee fasen. In de eerste fase mag je enkel voedingswaren uit de groene categorie eten, totdat je je streefgewicht bereikt hebt.

Tijdens de tweede fase mag je al meer producten uit de oranje en rode categorie eten. in feite komt het erop neer dat de energie die je inneemt gelijk moet zijn aan de energie die je verbrandt. Blijf goed op je gewicht letten en experimenteer. Op die manier merk je al snel wat je lichaam aankan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *