hit counter
header

Mythe: ‘Overgewicht is erfelijk’

Wetenschappers onderzoeken al lang welk gen ons dikker maakt. Volgens hen blijkt er wel degelijk een genetisch verband te bestaan, maar dan alleen bij een erg kleine groep mensen.

De genen mogen dan wel een rol spelen, maar kunnen nooit het grote aantal mensen dat vandaag in de Westerse wereld aan obesitas lijdt, verklaren. De ‘vetgenen’ die we van onze ouders erven spelen maar een kleine rol. Overgewicht en obesitas zijn bijna nooit genetisch bepaald.

Van onze ouders erven we eerder de slechte eetgewoonten, zoals te vettig eten, niet sporten, enz. Een verandering in levens- en eetstijl kan bij veel families al een grote verandering teweeg brengen.

Kinderen erven wel vaak de zware lichaamsbouw van (een van) de ouders. Zo’n zware lichaamsbouw kan al snel de indruk wekken dat iemand een beetje aan de dikke kant is.

Is je kind te zwaar of begint het dikker te worden? Probeer dan als ouder zoveel mogelijk het goede voorbeeld te geven. Eet gezond, eet regelmatig, drink geen frisdranken en zit niet voortdurend achter de tv of de computer, maar ga buiten spelen met je kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *