Ben jij zo’n echte vleeseter die het vlees het lekkerste van de maaltijd vindt? Denk je dat vis of vlees niet zoveel verschil maakt? Wel, luister dan hier maar eens naar.
Het vetgehalte in vlees kan heel erg variëren. Mager vlees, zoals paardensteak, kippenborst of varkenshaasje, bevat 2 tot 10% vet. Halfvet vlees, zoals een rundvleeshamburger, een varkens- en een lamsrib, bevatten tot 30% vet. Vet vlees, zoals wordt, gehakt, salami en andere bereide vleeswaren, kan tot 30% vet bevatten.
Vette vissoorten bevatten kunnen meer dan 15% vet bedragen, terwijl de magerste vleessoorten minder dan 5% vet bevatten. Maar vette vis, zoals makreel, haring, paling of zalm, is rijk aan omega 3-vetzuren. Alleen al daarom zou je minstens een keer per week vette vis moeten eten, ook als je op dieet bent.
Magere vissoorten, die tot 2% vet bevatten, zijn onder meer kabeljauw, tilapia, wijting, tong en koolvis. Matig vette vissen die 2 tot 10% vet bevat, zijn onder andere forel, sardien, zeewolf, tonijn en schol.
Tips voor de bereiding van vlees en vis met minder vet
• 100 gram vlees of vis per dag is al voldoende. Gebruik je normaal gezien meer vlees, probeer het dan eens te vervangen door groente.
• Een eetlepel vetstof bij het vlees is al genoeg. Best kun je kiezen voor olijfolie, niet voor boter of margarine.
• Verwijder het zichtbare vet van het vlees voor je begint te koken.
• Haal het vel van de kip of kalkoen voor je begint te koken.
• Gepaneerd vlees neemt meer vet op dan niet gepaneerd vlees.
• Als je een pan gebruikt met antiaanbaklaag, heb je minder vet nodig.
• Als je graag saus hebt bij je vlees, voeg er dan wat water aan toe. Zo wordt hij al iets magerder.
Geef een reactie