hit counter
header

10 dieetmythes die niet kloppen

Eet alleen dieetvoeding. Eet niets meer na 8 uur ’s avonds. Van pasta word je dik… Dit zijn maar enkele voorbeelden van de 10 dieetmythes die wij hier proberen te weerleggen.

Eet niet na 8 uur ’s avonds

Theorie: Het eten dat je door de dag consumeert, wordt verbrand, terwijl het eten dat je ’s avonds consumeert in vet wordt omgezet.
Waarheid: Calorieën hebben geen besef van tijd. het lichaam consumeert de calorieën ’s morgens, ’s middags en ’s avonds op precies dezelfde manier. Calorieën blijven iets langer in je lichaam als je veel beweegt, maar ze worden altijd verbrand. De mythe dat je ’s avonds beter niet meer eet, komt voort uit het feit dat mensen die honger hebben als ze moe zijn sneller naar ongezonde –dikmakende- snacks grijpen.

Verschillende kleine maaltijden per dag geven een boost aan je metabolisme

Theorie: Als je dagelijks meerdere kleine maaltijden consumeert, blijft je metabolisme in werking en zal je lichaam meer calorieën verbranden.
Waarheid: Voedsel heeft een verwaarloosbaar effect op je metabolisme. Bepaalde etenswaren, zoals voedsel met cafeïne, kan je metabolisme lichtjes stimuleren, maar dat effect is veel te klein om je te helpen gewicht te verliezen. wat een grotere invloed heeft, is de lichaamssamenstelling en de grootte. Grotere mensen met veel spieren zullen sneller calorieën verbranden.

Van pasta word je dik

Theorie: Als je koolhydraten consumeert, zet je lichaam deze om in suikers, die je dan kunt omzetten in vet.
Waarheid: Koolhydraten alleen maken je niet dik, maar extra calorieën wel, in welke vorm je ze ook consumeert. Koolhydraten zitten in groenten, fruit en volkorenproducten, allemaal belangrijke elementen van een evenwichtig dieet. Het probleem is dus niet de pasta, maar de hoeveelheid die je ervan consumeert.

Koffie helpt je gewicht te verliezen

Theorie: De cafeïne in koffie kan je hongergevoel onderdrukken en je metabolisme een boost geven.
Waarheid: Koffie kan wel tijdelijk je hongergevoel onderdrukken, maar een paar kopjes per dag zal weinig effect hebben. Een teveel aan koffie kan leiden tot slaapproblemen, een verhoogde hartslag, een verhoogde bloeddruk en angst.

Melk helpt je gewicht te verliezen

Theorie: Calcium helpt je lichaam bij het efficiënt afbreken van vetten.
Waarheid: Zuivel heeft, voor zover bekend, geen magische eigenschappen.

Een dieet volgens is de beste manier om gewicht te verliezen

Theorie: Een gedetailleerd tijdelijk dieet is de beste manier om gewicht te verliezen.
Waarheid: Op korte termijn zul je gewicht verliezen als je een dieet volgt met weinig calorieën. Je kunt beter je manier van eten veranderen. Probeer een eetplan op te stellen dat alle dingen bevat die je nodig hebt en dat je gerust een heel leven kunt volhouden. Als je wat gewicht verloren hebt, verval dan niet terug in je oude eetgewoonten.

Maaltijden mogen geen proteïnen en koolhydraten bevatten

Theorie: proteïnen en koolhydraten hebben verschillende enzymen nodig voor de spijsvertering. Als je de twee apart eet, zul je gewichtsverlies stimuleren.
Waarheid: je spijsverteringsstelsel kan verschillende voedselgroepen op hetzelfde moment verteren. Er is geen bewijs dat het eten van proteïnen en koolhydraten vertering of gewichtsverlies in de hand werken. Het is zelfs gezonder de proteïnen en vezelrijke koolhydraten met elkaar te combineren. Deze combinatie geeft je zelfs het meeste energie. De beste voedingswaren, zoals noten, zaden en groenten, zijn opgebouwd uit de twee voedingsstoffen.

Om gewicht te verliezen, moet je de inname van calorieën drastisch beperken

Theorie: Hoe minder je eet, des te minder je weegt.
Waarheid: Als je minder dan 1200 calorieën per dag consumeert, zul je gewicht verliezen, maar dat zal niet voor lang zijn. De meeste mensen die zo’n ‘crashdieet’ volgen, komen binnen de vier à vijf jaar weer aan. Bovendien voelen mensen die zo’n dieet volgen zich vaak futloos en hongerig. Het menselijk lichaam past zich aan aan zo’n dieet en leert hoe het efficiënter calorieën kan verbranden. Als de volgers van een crashdieet weer normaal beginnen eten, ziet hun lichaam alles als ‘extra’ die het kan omzetten in vetten.

Dieetvoedsel helpt je gewicht verliezen

Theorie: Voedsel met weinig vetten en weinig koolhydraten en kunstmatig gezoete voeding helpt je gemakkelijker gewicht te verliezen.
Waarheid: Weinig vetten en weinig koolhydraten betekent niet altijd minder calorieën. Als je gewicht probeert te verliezen, kunnen deze zogenaamde dieetvoedingswaren wel eens heel misleidend zijn.

Vet eten maakt je dik

Theorie: Vet bevat 9 calorieën per gram, koolhydraten en proteïnen maar 4 per gram. Om gewicht te verliezen, moet je dus vet vermijden.
Waarheid: Vet is niet je echte vijand, hoewel vette producten veel calorieën kunnen bevatten. Een gematigde hoeveelheid vet geeft zelfs een verzadigd, vol gevoel. Vetten kunnen bepaalde voedingsstoffen, zoals vitaminen, helpen consumeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *