hit counter
header

Werken dieetsupplementen echt?

Als je op dieet staat, is het verleidelijk je toevlucht te zoeken tot een van de honderden dieetsupplementen die je in de winkel worden aangeboden. Die middeltjes beloven je snelle resultaten zonder dat je er moeite voor hoeft te doen, en bovendien heb je er geen voorschrift voor nodig. Maar werken ze ook wel echt?

Populaire supplementen

Veel middeltjes vind je in het warenhuis, de apotheek of de drogisterij. Op het internet is de markt nog groter. Van de meeste producten is niet bewezen dat ze veilig en/of efficiënt zijn, sommige zijn zelfs ronduit gevaarlijk. Dieetsupplementen worden niet aan dezelfde standaard onderworpen als dieetpillen die enkel op voorschrift te verkrijgen zijn, en zijn bijgevolg dus veel gevaarlijker.

Veel dieetproducten bevatten een cocktail van ingrediënten, sommige zelfs meer dan 20, waaronder kruiden, planten, vitaminen, mineralen of andere toevoegingen als cafeïne of lactose. Hieronder een overzicht van de bestanddelen die vaak gebruikt worden in supplementen.

Citrus aurantium

Wat doet het? Stimuleert de verbranding van calorieën.
Beoordeling: Citrus aurantium wordt aan de man gebracht als een vervanging van ephedra, maar kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. De effecten op lange termijn zijn onbekend.

Chitosan

Wat doet het?  Zorgt ervoor dat vetten niet opgenomen worden door het lichaam.
Beoordeling: Chitosan is een vrij veilig supplement, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat je er ook daadwerkelijk van afvalt. Het product kan constipatie, een opgeblazen gevoel en andere maag- en darmklachten veroorzaken.

Chroom

Wat doet het?  Zorgt voor een vermindering van het lichaamsvet en voor spieropbouw.
Beoordeling: Vrij veilig, maar de kans dat je erdoor afvalt is klein. De effecten op lange termijn zijn onbekend.

Geconjugeerde Linoleenzuren (CLA)

Wat doet het? Vermindert het lichaamsvet, leidt tot een afname van het hongergevoel en bouwt spieren op.
Beoordeling: Kan het lichaamsvet verminderen en de spiermassa lichtjes doen toenemen, maar zal hoogst waarschijnlijk niet tot een afname van je totale lichaamsgewicht leiden. Kan diarree, indigestie en andere maag- en darmklachten veroorzaken.

Ephedra

Wat doet het? Laat de eetlust afnemen.
Beoordeling: Kan leiden tot hoge bloeddruk, een onregelmatige hartslag, slapeloosheid, beroertes en hartaanvallen in de hand werken. Winkels mogen het product niet verkopen, maar op internet vind je het wel nog.

Groene thee-extract

Wat doet het? Verhoogt het metabolisme en vermindert het hongergevoel.
Beoordeling: Er bestaat weinig bewijs voor de efficiëntie van het product. Kan braken, een opgeblazen gevoel, indigestie en diarree veroorzaken. Kan een grote hoeveelheid cafeïne bevatten.

Guaran

Wat doet het? Blokkeert de absorptie van vetten en leidt tot een gevoel van voldaanheid.
Beoordeling: Is een vrij veilig product, maar zal waarschijnlijk geen gewichtsverlies veroorzaken. Kan leiden tot diarree, flatulentie en andere maag- en darmklachten. Kan darmobstructie veroorzaken als het met onvoldoende water wordt ingenomen.

Hoodia

Wat doet het? Vermindert het hongergevoel.
Beoordeling: Geen bewijs om de werking van het product te ondersteunen.

Besluit

Er bestaat geen magisch wondermiddel om gewicht te verliezen. De beste manier om gewicht te verliezen is door je levensstijl aan te passen. Eet gezond, caloriearm voedsel, let op je porties en doe regelmatig aan sport.

Denk eraan, ook als je een dieetproduct neemt, zul je nog altijd minder calorieën moeten verbruiken dan je lichaam gebruikt om gewicht te verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *