hit counter
header

Veel voorkomende misvattingen over vet

Net toen we begonnen te begrijpen dat vet niet goed is voor ons, kregen we te horen dat enkel bepaalde vetten slecht waren en dat andere zelfs gezond waren. Over vet bestaat doorgaans heel wat verwarring. Lees daarom deze tekst eens.

Een dieet zonder vet is goed

Je hebt wel vet nodig, voor de absorptie van in vet oplossende vitamines als vitamine A, D, E en K, voor de juiste neurologische functie, een gezonde huid en haar, de bescherming van vitale organen en om ons warm te houden. Het probleem is dat we te veel vet eten, en vooral het verkeerde soort vet.

Weinig vet eten is de beste manier om gewicht te verliezen

Voor velen is dit inderdaad een goede oplossing, maar voor anderen niet. Tenzij je ook in de porties snoeit, zal het verminderen van de hoeveelheid geraffineerde koolhydraten, vooral suiker, en dagelijks veel bewegen veel meer invloed hebben.

Verzadigde vetten en transvetten bevatten veel meer calorieën dan andere vetten

Dit klopt niet. Een gram vet is ongeveer 9 calorieën waard. Het probleem met verzadigde vetten en transvetten is de manier waarop het lichaam ze opslaat en hun invloed op het cardiovasculaire systeem.

Als onverzadigde vetten niet slecht zijn voor het hart, hoeven we ze niet te beperken

Onverzadigde vetten worden inderdaad beschouwd als beter voor het hart, maar als je te veel vetten eet, onafhankelijk van welk soort, kom je bij in gewicht en ondervind je evengoed de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan. Je consumptie van vet zou slechts 30% mogen bedragen van het totale aantal calorieën dat je verbruikt.

Voedsel dat 0% transvetten bevat is gezond

De schadelijke transvetten zijn bijna volledig verdwenen, maar ze werden vervangen door verzadigde vetten. Lees eerst het etiketje om zeker te zijn. Palmolie en kokosolie zijn bijvoorbeeld ook rijk aan verzadigde vetten. Volgens sommigen zijn die tropische olies wel minder schadelijk dan dierlijke verzadigde vetten.

Om minder vetten te consumeren, zou ik beter meer salades eten

Salades bestaan in alle soorten en vormen. Sommige worden zelfs overladen met kaas en vlees. Ook dressings zijn vaak erg verraderlijk. Maak je zelf een salade, kies dan voor een vinaigrette met 3/4de azijn en 1/4de olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *