hit counter
header

Wat mag je eten na een gastric bypass?

Wat je eet, hoe je eet en hoeveel je eet, verandert nadat je een gastric bypass ondergaan hebt. De operatie heeft immers de anatomie van je spijsverteringssysteem veranderd. Je maag is nu veel kleiner en delen van je dunne darm worden overgeslagen. Een diëtist kan je helpen met het opstellen van een aangepast dieet. Het zal immers wennen zijn.

De eerste drie maanden

Tot één à twee dagen na de operatie zul je niet mogen eten. Daarna mag je enkel die producten consumeren die opgenomen zijn in het aangepaste dieetprogramma. Op die manier kan je lichaam genezen en worden de lichaamsdelen die nog moeten genezen niet te veel onder druk gezet. Je lichaam kan zo ook langzaamaan wennen aan je nieuwe eetgewoonten. Hierin kun je verschillende fasen onderscheiden:

1. Vloeistoffen

Voedsel dat vloeibaar of half vloeibaar is, vooral water bevat en op kamertemperatuur te consumeren is. Voorbeelden hiervan zijn sap, bouillon, pap en magere roomsoep. Het vloeistoffendieet moet je ongeveer twee dagen volgen.

2. Gepureerd voedsel
Voedsel dat eruit ziet als een zachte brij of een dikke vloeistof. In gepureerd voedsel zitten geen ‘vaste stukjes’ eten. Het gepureerd voedsel-dieet moet je twee tot vier weken volgen.

3.Zacht voedsel
Mals voedsel dat gemakkelijk te kauwen is, zoals gemalen of zeer fijn gesneden vlees, ingeblikt of zacht fruit en gekookte groenten. Zacht voedsel moet je zo’n acht weken eten voordat je mag overstappen naar normaal voedsel.

Tijdens het dieet moet je meerdere kleine maaltijden per dag eten en  in kleine slokjes drinken. Begin met zes kleine maaltijden per dag, maak daar vervolgens vier van, om uiteindelijk te eindigen bij het normale aantal van drie per dag. Elke maaltijd moet bestaan uit proteïnerijke producten, zoals mager vlees, magere zuivelproducten (yoghurt, kaas) of eieren. Proteïnen zijn erg belangrijk voor het herstel van je lichaam na de operatie.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

[thrive_2step id=’1688′] Klik hier[/thrive_2step] en ik stuur ze gratis naar je toe.

Levenslange veranderingen

De veranderingen van ons spijsverteringssysteem hebben een invloed op de hoeveelheid die we kunnen eten en drinken bij iedere maaltijd. Om problemen te vermijden en ervoor te zorgen dat je de voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt.

1. Eet kleine hoeveelheden

Juist na je operatie kan je maag maar 100 à 200 gram voedsel bevatten. Maar hoewel je maag na verloop van tijd kan uitzetten en weer meer voedsel aankan, zul je na drie maanden nog altijd niet meer dan 1 à 1,5 kopje voedsel per dag kunnen eten. Te veel eten zorgt er niet alleen voor dat je meer calorieën consumeert dan je nodig hebt, maar veroorzaakt ook pijn, misselijkheid en braken. Eet alleen de aangeraden hoeveelheden en stop met eten voordat je je te vol voelt.

2. Eet en drink langzaam
Te snel eten en drinken kan leiden tot het dumpingsyndroom. Als voedsel en drank je dunne darm te snel bereiken, kan dat misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid en zweten veroorzaken. om het dumpingsyndroom te voorkomen, kan je best voor drank en voedsel kiezen dat niet veel suiker en vet bevat. Neem kleine hapjes eten en kauw ze tot puree voordat je ze doorslikt.

3. Drink tussen de maaltijden
Vloeistoffen drinken bij je maaltijd kan leiden tot pijn, misselijkheid, braken en het dumpingsyndroom. Als je bij het eten veel drinkt, kan je je al snel vol gaan voelen, wat je het eten van voedselrijk voedsel belet. Probeer 6 tot 8 glazen per dag te drinken.

4. Probeer nieuw voedsel uit
Na de operatie kunnen bepaalde producten leiden tot pijn, misselijkheid en braken of kan het blokkeren van de opening van de maag. Of je bepaalde voedingsproducten tolereert, hangt af van persoon tot persoon. Probeer elke keer maximum één nieuw product en kauw het grondig voor je het doorslikt. Als je je slechter gaat voelen, eet het dan niet. Misschien kun je ze na verloop van tijd terug eten. Voedsel en drank die een risico vormen zijn onder meer brood, pasta, rijst, rauwe groenten, melk en koolzuurhoudende dranken.

5. Neem vitaminen- en mineralensupplementen

Na de operatie, zal je lichaam moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen. Het grootste deel van je maag en van je dunne darm wordt namelijk overgeslagen, waardoor de voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Neem dus regelmatig vitaminen- en mineralensupplementen.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met De Afslank Receptenbijbel

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je  krijgt in zijn boek de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s, theorieën om te begrijpen hoe afslanken echt werkt, tools en nog veel meer.

Afslank Receptenbijbel + Bonussen Risicovrij uitproberen

3 Reacties op Wat mag je eten na een gastric bypass?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *