hit counter
header

Shangri-La dieet

Het Shangri-La dieet werd bedacht door Seth Roberts, professor aan de psychologiefaculteit van de Universiteit van Californië. Shangri-la is een plek in de Himalaya, waar mensen het geluk vinden. Het dieet heet zo omdat iedereen er op een eenvoudige manier slank mee zou kunnen worden.

Set point

Volgens professor Roberts heeft ieder lichaam een persoonlijke waarde, een set point. Het lichaam vertelt ons hoeveel voedsel we nodig hebben om een bepaald gewicht te bereiken. Het is onmogelijk om minder te wegen dan dit set point. Hoe hoger dit set point, hoe meer we zullen eten en hoe moeilijker het is om af te vallen. Minder wegen dan het set point is erg moeilijk.

De smaak van het voedsel zou je set point voor een deel mee controleren. Smakelijk voedsel zou er namelijk voor zorgen dat je lichaam vetter wilt worden. Zo zouden frieten en chocolade ons niet dik maken omdat ze veel vet en suiker bevatten maar omdat onze hersenen de smaak ervan verbinden met veel calorieën. Daardoor hebben we steeds meer zin in deze voedingsmiddelen.

Suiker en olie

Dit patroon zouden we doorbreken door neutrale voedingsmiddelen te eten. Die neutrale voedingsmiddelen zijn volgens Roberts suiker en neutrale olie. Deze voedingsmiddelen zijn alleen maar zoet. Wie regelmatig olie en suiker eet zal zijn persoonlijke waarde laten dalen. Daardoor zal je minder zin hebben om te eten.

Het principe berust op twee regels:
Neem dagelijks 100 tot 400 calorieën in de vorm van suikerwater (1 eetlepel suiker op 2 deciliter water) of neutrale olijfolie.
Neem dit minstens een uur voor de maaltijd. Zo zal het lichaam het niet in verband brengen met de maaltijd.

Voor- en nadelen

Het dieet remt je eetlust, waardoor je minder honger hebt. Je hoeft je gewone voedingspatroon ook niet te veranderen, maar je kan gewoon drie maaltijden per dag blijven verbruiken. Het enige dat je moet doen is je tussendoortjes vervangen door suikerwater.

Nadelen van het dieet zijn dat suikerwater en olijfolie niet alleen niet lekker zijn, maar ook geen nuttige voedingsstoffen bevatten.

1 Reactie op Shangri-La dieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *