hit counter
header

Diëten of een doe-het-zelfplan opstellen?

Net beslist dat er best een aantal kilootjes af mogen? En hoe ga je dat doen? Een dieet volgen of ga je zelf iets samenstellen? Omdat iedereen anders is en andere levensgewoontes heeft, ligt die keuze volledig bij jou.

Algemeen

Maar voor je ook maar iets onderneemt, moet je de basis natuurlijk wel kennen. Dat wil zeggen dat je via je BMI jouw ideaal, gezond gewicht moet kunnen berekenen. Daarnaast dien je ook te weten hoe het zit met calorieën en je metabolisme. Heb je een traag of een snel metabolisme, hoeveel calorieën mag je ongeveer per dag eten…. Vraag advies aan een erkend sporttrainer of diëtist.

Diëters

Als je ervoor kiest om een dieetplan te volgen, zul je een opgelegd eetpatroon moeten volgen waarin je sommige lekkernijen voor een bepaalde tijd niet mag eten. Je kunt uiteraard zelf een dieet zoeken uit de honderden voorstellen die je overal vindt. Zulke plannen zijn natuurlijk wel op je lijf geschreven als je liever een vast stramien handhaaft en als je het moeilijk hebt om zelf iets samen te stellen. Omdat het vaak een strak plan is, zul je in het begin veel kilo’s verliezen. Het moeilijke echter aan dergelijke dieetplannen is dat, eens je doel bereikt is, je makkelijker in je oude eetgewoontes hervalt en dus terug aankomt. Tenzij je een dieet vindt dat je levenslang kunt toepassen. Met andere woorden, een dieet dat eerder veranderingen in je levensstijl suggereert dan tijdelijke oplossingen.

Doe-het-zelfdieet

Heb je daarentegen geen zin in strakke opgelegde plannen, stel dan zelf een eetpatroon op waar je je aan dient te houden. Houd er rekening mee dat je niet je volledige levensstijl omgooit, maar dat je eerder kleine aanpassingen in je eetpatroon invoert die je toelaten die kilo’s voor eens en altijd te verliezen. Kleine veranderingen zijn bijvoorbeeld frisdrank vervangen door water, fruit en groenten in plaats van een zakje chips… Het voordeel van een dergelijk plan is dat je zelf kiest hoe ver je gaat zonder je, zoals bij een dieet, lekkernijen voor een bepaalde tijd te ontzeggen. Nadeel is echter wel dat je eerlijk moet kunnen zijn ten opzichte van jezelf: geef eerlijk toe hoeveel calorieën je eet als je wil dat je plan slaagt.

Toch mag je niet zomaar eender welk plan naar je zin samenstellen. Voor je eigen gezondheid is het van belang dat je de basiskennis van een gebalanceerde en evenwichtige voeding kent en je weet hoe het met calorieën zit. Daarom raden we je aan advies in te winnen bij een diëtist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *