hit counter
header

Waarom werken diëten nooit?

Ben je ook zo iemand die al elfendertig verschillende diëten geprobeerd heeft, maar nog nooit het gewenste resultaat zag? Hoe komt dat toch? Waarom werken diëten niet? Wel, daar zijn verschillende redenen voor.

Levensstijl

Vaak schrijven diëten je een eetplan voor waar je je gedurende het dieet wel aan kunt houden, maar dat je niet de rest van je leven zult doen. Want na een aantal weken is je streefdoel, namelijk afvallen, bereikt en je wil jezelf verwennen. Hierdoor herval je in je oude eetgewoontes en vliegen de kilo’s er terug aan.

Negatief

Bij het horen van het woord dieet krijgen we rillingen. Waarom eigenlijk? We associëren, zonder het te beseffen, diëten met negatieve dingen zoals niet meer mogen eten wat je wilt, je alleen en depressief voelen. Om van dat gevoel af te geraken, geven we het diëten zo snel mogelijk terug op. Ook het jojo-effect speelt hierin een grote rol. Je valt af, maar dat gewicht plus iets meer komt er snel terug aan, tot je weer dieet en er weer iets af gaat. En ga zo maar door. Die schommelingen zijn niet alleen fysiek maar ook mentaal allesbehalve goed voor je lichaam.

Controle

Diëten heeft ook met controle te maken. Als je de cijfers op de weegschaal ziet afnemen, denk je dat je je eetpatroon onder controle hebt. Maar dan begint het eigenlijk pas: die controle behouden. Al snel zul je proberen het eetpatroon –en vooral jezelf- om de tuin te leiden en geef je je over aan die kleine snackjes tussendoor. Gewoon omdat de rebel binnenin wakker wordt. Als die kleine snackjes er veel worden, begint het gevecht met de weegschaal opnieuw.

Vertraagd metabolisme

Nog een reden waarom diëten niet werkt: door minder te eten, vertraagt je metabolisme om toch de nodige lichaamsfuncties optimaal te laten werken. Diëten gaat dus niet alleen om minder eten maar ook meer oefeningen te doen! Want als je niet gaat wandelen, fitnessen, fietsen of dergelijke zal je uiteindelijk ook spiermassa verliezen. Hierdoor gaat je metabolisme nog trager werken en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien zullen de kilo’s –vet- er na je dieet eens zo snel aankomen omdat je lichaam minder calorieën verbrandt. Wat dus wel kan helpen is bewegen!

Wat helpt wel?

In plaats van je hele levenswijze om te gooien, pas je liever kleine veranderingen toe: dagelijks een halfuurtje bewegen, kleine veranderingen aan je eetpatroon… Drink bijvoorbeeld minder frisdrank maar vervang het door water of kies voor een appel of een sinaasappel in plaats van een zak chips. Dat laatste zijn lege calorieën die je niet nodig hebt, maar die je wel snel laten aankomen. Bovendien zul je je fitter en energievoller voelen dan ooit tevoren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *