hit counter
header

Het rauwe voedseldieet

Dit is een erg populair dieet bij tal van Hollywoodsterren. Volgens hen is het hun sleutel tot gezondheid. Anderen zeggen dan weer dat dit een erg ongezond dieet is dat tot ondervoeding kan leiden. De waarheid? Die zit ergens tussenin.

Wat houdt dit dieet in?

Kan iedereen eigenlijk overleven op alleen rauw voedsel? Dat hangt van je eigen instelling af. Wil je dit dieet alleen volgen om gewicht te verliezen, dan is het antwoord ‘nee’. Zie je dit dieet als een eigen levensstijl en niet als een poging tot gewichtsverlies, dan zou je het zeker kunnen volhouden.

Mensen die alleen rauw voedsel eten, moeten wel rekening houden met een bepaalde tijd die de maag en darmen nodig hebben om aan te passen aan het rauwe voedsel. Dit dieet kan de eerste weken zorgen voor wat last, maar dat hoort over te gaan na een tijd.

De basisprincipes van dit dieet zijn erg simpel: je eet alles rauw. Onder rauw verstaan we het volgende: niet koken, grillen, bakken of het voedsel op een andere manier consumeren dan ze oorspronkelijk zijn. Je eet alles zoals Moeder Natuur het voedsel voortbrengt dus.

Geen gemakkelijk dieet

Een dieet dat alleen maar uit rauw voedsel bestaat, is niet gemakkelijk vol te houden. Het is dan ook geen goed idee om dit rauwe voedseldieet te volgen wanneer je niet graag in de keuken staat. Veel mensen die dit dieet strikt volgen, staan lang in de keuken; het eten moet in stukjes gehakt worden (kleinere stukjes zijn makkelijker te verteren), het wordt gepeld en geschild.

Wat mag je wel eten?

Typische voedingswaren die je mag eten wanneer je die dieet volgt zijn:

  • Zeewier (een bron van ijzer)
  • Kiemen
  • Ontkiemde zaden
  • Bonen
  • Gedroogde vruchten
  • Rauwe groenten en fruit
  • Noten

Wat mag je niet eten of drinken?

  • Alcohol
  • Cafeïne
  • Geraffineerde suikers

De meeste mensen die het rauwe voedseldieet volgen zijn veganistisch (wat inhoudt dat ze geen enkele vorm van dierlijke producten eten: geen vlees, vis, eieren of zuivel, daarbij dragen ze bijvoorbeeld ook geen leer). De minder strikte volgers van het dieet eten bijvoorbeeld wel rauwe eieren of kaas gemaakt van gepasteuriseerde of rauwe melk.

De voordelen van rauw voedsel

Rauwe voeding heeft ook vele voordelen: volgens onderzoeken schijnt het blaas- slokdarm-, keel-, en maagkanker te voorkomen.

De nadelen van rauw voedsel

Behalve rauw voedsel heeft het rauwe voedseldieet ook nog nadelen: aangezien je geen dierlijke producten eet, krijg je een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine komt alleen in dierlijke producten voor. Ook een tekort aan lycopeen (een stof die in gekookte tomaten) komt vaak voor bij volgers van dit dieet.

Oppassen geblazen

Het dieet staat erom bekend dat mensen veel afvallen, maar daar komt ook bij dat het een erg eentonig dieet is waardoor er op vele vlakken tekorten voorkomen. Laat dan ook regelmatig bloed prikken om tekorten op tijd op te sporen en neem extra vitaminen en mineralen in.

Het dieet is niet geschikt voor baby’s en kinderen (ook voor zwangere vrouwen is dit dieet niet geschikt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *