hit counter
header

Vezelrijk dieet: wat houdt het in?

Dagelijks voldoende vezels is eten is een must. Maar wist je dat je dat dat ook een levenswijze is? Dagelijks voldoende vezels eten is goed voor de gezondheid. Maar hoe zit het nu juist?

Gezondheid

Vezels worden voornamelijk in planten gevonden. Maar enkel de oplosbare en onoplosbare vezels zijn voor de mens het belangrijkste. De onoplosbare vezels leveren geen energie, dus geen calorieën, maar zorgen ervoor dat de stoelgang vlotter gaat. Daarnaast beschermt een vezelrijk dieet ook tegen hartziekten. Zo hebben wetenschappers door talloze studie al aangetoond dat oplosbare vezels de cholesterol in je bloed kunnen verlagen. Zoals bekend, kan te hoge cholesterol in het bloed leiden tot verstopping van de aders, wat een hartaanval in de hand kan werken. Verder zorgt een vezelrijk dieet dat je minder tot geen last hebt van constipatie en aambeien.

Misschien even vermelden dat, hoewel het woord dieet in de naam vervat zit, het niet echt om een dieet gaat. Het is eerder een levenswijze waarop mensen proberen te leven. Dat je gewicht verliest, is vaak een nevenwerking, maar mag zeker het doel niet zijn.

Waar vind je vezels?

Onoplosbare vezels kun je vooral in volle granen (couscous, bulgur, granenpasta), ontbijtgranen, rauwe groenten –wortels, komkommers – en bruine rijst terugvinden. Andere bronnen zijn peren, citrusvruchten, chili en appels.

Opletten!

Als je dagelijks niet veel vezels eet, raden we je ook aan geleidelijk de overstap te maken. Een te grote omschakeling kan plotse buikpijn, gasophoping en diarree veroorzaken. Drink bovendien voldoende water zodat de vezels goed hun werk kunnen doen. Mag je om medische redenen niet veel drinken, dan is het beter dit dieet niet te volgen. Heb je daarnaast ook gevoelige darmen die snel geïrriteerd zijn? Eet dan niet teveel vezels omdat ze je darmen nog meer kunnen irriteren.

Als je niet weet wat kan en wat niet, vraag dan gerust raad aan diëtiste of aan je huisarts. Zij zullen je graag verder helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *