hit counter
header

Zes dieetmythes ontmaskerd

Over afslanken en diëten wordt zoveel gezegd, maar klopt alles wel? Wij ontmaskeren hier zes veel gehoorde dieetmythes.

Je moet koolhydraten vermijden

Dit klopt niet helemaal. De beste manier om te vermageren is minder calorieën consumeren, in combinatie met een evenwichtig en voedzaam dieet. Je moet geen enkele voedselgroep vermijden, zolang je je calorieën maar onder controle houdt. Het is aan te raden om geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Geraffineerde koolhydraten zitten onder andere in wit brood, pasta, koekjes, witte rijst, enz. Maar volkorenproducten, fruit… maken zeker deel uit van een gezond dieet.

Je gewicht  is genetisch bepaald

Uit onderzoek is gebleken dat familieleden vaak hetzelfde gewicht hebben, maar dat betekent zeker niet dat je ook zwaarlijvig wordt als je ouders  of grootouders het ook zijn. Bij wie obesitas in de familie zit, is het risico op overgewicht inderdaad iets groter, maar dat betekent niet dat zij dik zullen worden als ze een gezond dieet volgen en veel bewegen.

Je moet vetten vermijden

Ook dit klopt niet. Vet maakt juist deel uit van een gezond dieet. Vet kan je zelfs helpen afslanken. Te veel vet eten, en zeker verzadigde vetten (dierlijke producten als boter, rundvlees, chocolade, kaas) of transvetten (verharde plantaardige vetten) verhogen inderdaad het risico op aandoeningen als kanker. Maar gezonde vetten kunnen het lichaam belangrijke voedingsstoffen bezorgen en ervoor zorgen dat je je langer verzadigd voelt. Gezonde vetten zitten in voedingsmiddelen als vis, noten en olijfolie.

Maaltijden overslaan is een goede manier om je calorie-inname te beperken

Maaltijden overslaan kan er zelfs toe leiden dat je aankomt in gewicht omdat je op deze manier je metabolisme vertraagt. Bovendien verhoogt het overslaan van maaltijden het risico dat je later (ongezonde) tussendoortjes gaat eten. Probeer je calorieën eerder te beperken door bij iedere maaltijd je porties strikt  onder controle te houden en door producten met veel calorieën te vervangen door caloriearme alternatieven.

Als je enkel dieetvoeding eet, zal je afvallen

Niet waar. Als je een hele kast en koelkast vol dieetvoeding hebt, betekent dat nog niet dat je dit naar believen kan eten. Je porties onder controle houden is de sleutel tot gewichtsverlies.

Door een strikt dieet te volgen, zal je je metabolisme versnellen

Je kan je metabolisme niet versnellen door een bepaald dieet te volgen, wel door te bewegen. Als je een erg streng dieet volgt, wordt lichaamsbeweging zelfs moeilijker, waardoor je metabolisme zal vertragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *