hit counter
header

Ideaal Gewicht Berekenen met een Body Mass Index

Wat is mijn ideale gewicht? Dit is een veelgestelde vraag.

Echter bestaat er niet een ideaal gewicht voor iedereen, omdat er veel meer zaken bij komen kijken. Zo kan iemand met veel spiermassa een redelijk zwaar gewicht hebben, maar spieren wegen zwaarder dan vet.

Er bestaat wel een maatstaaf waardoor wij ons (ideale) gewicht kunnen berekenen. Deze zogenaamde maatstaaf wordt ook wel BMI-index genoemd. BMI staat voor Body Mass Index.

Door middel van deze berekening kan je jouw ideale gewicht berekenen. Je zult er op deze manier achter komen of je aan moet komen of juist wat kilo’s af moet vallen.

Meer weten over BMI en afvallen? Lees dan verder

Een ideaal gewicht

In principe is je ideale gewicht het gewicht waar je je goed bij voelt. Wel is het belangrijk om niet te veel overtollig gewicht te hebben. Overgewicht kan namelijk zorgen voor een slechte gezondheid.

Overgewicht vergroot namelijk de kans op ziektes zoals obesitas of van hart- en vaatziekten. Om uit te gaan van een bepaalde maatstaaf, is het handig om je vetpercentage en BMI te berekenen. Het berekenen van je vetpercentage en je BMI geef je een goede indicatie in hoeverre jij wel of geen gezond gewicht hebt.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

[thrive_2step id=’1688′] Klik hier[/thrive_2step] en ik stuur ze gratis naar je toe.

Voor wie is het berekenen van de BMI geschikt?

Door middel van de BMI Index is het mogelijk om je gewicht te berekenen aan de hand van een meetbaar getal. Bij het berekenen van de BMI wordt er gekeken naar de lengte van de persoon en het gewicht. BMI is de afkorting voor Body Mass Index. De BMI Index kan meten of jouw gewicht bij je past.

De index kan door zowel mannen als door vrouwen worden gebruikt. Aangezien het gewicht en de lengte van toepassing zijn, maakt het geslacht in principe niets uit. Leeftijd speelt wel een een rol. Deze berekening is daarom niet bedoeld voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar omdat zij nog in de groei zijn.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Ideaal gewicht berekenen

Wil je jouw BMI Index berekenen? Ga dan uit van de volgende formule: BMI Index: het aantal kilo’s dat je weegt / (lengte maal de lengte)

Wanneer je jouw BMI Index hebt berekend zal er een getal uit de formule komen. Dit getal zal aantonen of jij op je ideale gewicht zit.

Een BMI Score valt in een van de onderstaande categorieën:

  • Bij een BMI dat lager is dan 18 heb je ondergewicht;
  • Wanneer je een BMI hebt van 18 tot 25 betekent dit dat je een normaal gewicht hebt;
  • Een BMI van 25 tot 27 betekent dat je licht overgewicht hebt;
  • Een BMI van 27 tot 30 toont aan dat je matig overgewicht hebt;
  • Een BMI van 30 tot 40 geeft aan dat je ernstig overgewicht hebt. Wanneer je in deze score valt betekent het dat je aan obesitas lijdt;
  • Een BMI van hoger dan 40 geeft aan dat je ernstig overgewicht hebt. Deze score toont aan dat er sprake is van morbide obesitas.

Jouw BMI bepaalt of je een gezond gewicht hebt. De score zegt echter niets over jouw lichaamsbouw. Het is dan ook belangrijk om naast je BMI ook je vetpercentage te berekenen. Iemand die gespierder is, kan namelijk een hoger BMI hebben, maar dit komt dan voornamelijk omdat spieren zorgen voor een hoger gewicht. Dit betekent in dat geval niet dat je een ongezond of te hoog gewicht hebt.

Het berekenen van je vetpercentage

Een gezond BMI betekent niet automatisch dat je ook een gezond vetpercentage hebt. Een te hoog vetpercentage kan leiden tot hart- en vaatziekten. De hoogte van het vetpercentage hangt van verschillende factoren af, zoals leeftijd en geslacht.

Er bestaat een formule voor het berekenen van je vetpercentage. Vaak wordt het vetpercentage in de sportschool berekend door bijvoorbeeld een huidplooimeting. Je bent misschien niet in de gelegenheid voor een dergelijke meting. Daarom hebben wij hieronder een formule voor je neergezet die je kunt gebruiken.

Het vetpercentage: (1,2 x jouw BMI) + (0,23 x je leeftijd) – (10,8 x geslacht) – 5,4

Wat te doen bij overgewicht?

Wanneer jouw BMI score hoger is dan 25, betekent het dat je overgewicht hebt. Wanneer je een beetje overgewicht hebt, is het mogelijk om de kilo’s snel kwijt te raken zonder al te veel problemen. Maar wanneer je flink overgewicht hebt en lijdt aan obesitas is het tijd om drastisch in te grijpen.

We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet die jou helpen in de strijd tegen overgewicht.

Voedingspatroon aanpassen

Wanneer je last hebt van overgewicht is het noodzakelijk om je voedingspatroon aan te passen. Begin eerst eens met het kritisch kijken naar jouw dagelijkse voedingspatroon.

Schrijf bijvoorbeeld een week of twee weken lang op wat je per dag eet en drinkt. Waarschijnlijk zul je schrikken van de overvloed aan calorieën, vetten en suikers! Wanneer je de juiste informatie hebt over gezonde voeding, is het helemaal niet zo lastig om aanpassingen aan te brengen.

Vermijd of verminder jouw koolhydraat-inname! De trage koolhydraten zijn in principe niet zo slecht voor het lichaam. Hieronder vallen producten als pasta, rijst, brood en aardappelen. Wel is het verstandig om deze producten te laten staan wanneer je last hebt van overgewicht. De snelle koolhydraten moeten helemaal vermeden worden. Hieronder vallen namelijk de slechte producten als koekjes, chips en snoep.

Het is ook belangrijk om gezonde maaltijden te eten. Veel maaltijden uit de supermarkt bevatten onnodige veel vetten en suikers. Probeer in plaats daarvan gezonde suikers en vetten te halen uit je voeding door producten te eten als vis, vlees, groenten, fruit, vezelrijke voeding, noten, zaden en eieren.

De keuze is reuze en er zijn gigantisch veel lekkere en gezonde recepten te vinden. Je zal hierdoor merken dat je minder trek krijgt in zoetigheid en andere ongezonde snacks. Gezonde voeding bestaat namelijk uit echte voedingstoffen waardoor je wel sneller verzadigd raakt.

Stop met vloeibare suikers!

Grote kans dat je het niet doorhebt, maar veel frisdranken en fruitsappen bevatten veel te veel suikers. Vergeet dus die fruitsappen en frisdranken en stap over op water en thee.

Water en thee zorgen ervoor dat het lichaam wordt gezuiverd. Water drinken helpt ook tegen een hongergevoel, onze hersens verwarren namelijk soms dorst met een hongergevoel. Wanneer je gewend bent om veel frisdrank en sap te drinken, dan is het in het misschien wennen om hiermee te stoppen. Maar, alleen al door over te stappen op water en thee kun je al gewicht verliezen!

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met De Afslank Receptenbijbel

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je  krijgt in zijn boek de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s, theorieën om te begrijpen hoe afslanken echt werkt, tools en nog veel meer.

Afslank Receptenbijbel + Bonussen Risicovrij uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *