hit counter
header

Hoge cholesterol: oorzaken, Gevolgen & Wat Je Er aan Kan Doen

Wat?

Cholesterol is een vetstof die een belangrijke rol speelt in het functioneren van je lichaam. Ze bouwt lichaamscellen op en produceert hormonen, vitamine D en galzuren. Elk lichaam heeft cholesterol nodig, en het is dus niet alleen maar slecht, zoals vaak wordt beweerd.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

[thrive_2step id=’1688′] Klik hier[/thrive_2step] en ik stuur ze gratis naar je toe.

Goede en slechte cholesterol

HDL wordt gebruikt voor de term High Density Lipoprotein en staat voor goede cholesterol. Dit type cholesterol brengt de overtollige hoeveelheid cholesterol naar de lever, die het vervolgens afvoert. Slechte cholesterol staat ook wel bekend als LDL, Low Density Lipoprotein. LDL vervoert cholesterol naar de verschillende lichaamscellen. Wanneer een dokter aangeeft dat je verhoogde cholesterolwaarden hebt, gaat het over dit laatste type, en heb je dus teveel LDL.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.

Oorzaken

Een verhoogde cholesterol heeft niet alleen te maken met het eten van teveel vet, maar hangt ook samen met andere factoren. Zo zijn leeftijd, geslacht, familiegeschiedenis en afkomst belangrijke factoren in het bepalen van je cholesterolwaarden, zaken waar je niets aan kan veranderen. Toch zijn er ook oorzaken die we wel onder controle hebben, zoals: ongezonde voeding met weinig variatie; overgewicht of obesitas en voedingsmiddelen die verzadigde vetten of transvetten bevatten. Dat laatste zijn bijvoorbeeld melkproducten, zoals kaas of boter, maar ook worst, koekjes en chips.

Gevolgen

Wanneer cholesterol zich in een bloedvat opstapelt, slibt het dicht. Dit noemen we aderverkalking en het kan erge gevolgen hebben. Het bloedvat kan verder vernauwen en daardoor kunnen bepaalde organen zonder bloedtoevoer en zuurstof komen te zitten. Zo geeft aderverkalking in de benen pijn bij het wandelen, in de hersenen kan een zuurstoftekort door een aderverkalking leiden tot een herseninfarct met verlamming tot gevolg en ter hoogte van het hart kan het tijdens inspanningen zorgen voor een drukkende pijn op de borst en op termijn zelfs leiden tot een hartinfarct. Wanneer je het merkt, is het meestal al te laat.

Tips om je cholesterol te verlagen

Eet verstandig

Eet gevarieerd en vervang slechte door goed vetten. Kies bijvoorbeeld voor olijfolie in plaats van boter, ga niet voor chips, maar voor amandelnoten of een stuk fruit. Beperk je hoeveelheid zout, eet volkorenpasta, -rijst of –brood in plaats van de witte variant. Ga voor mager vlees en vette vis en niet voor verwerkte vleessoorten. Beperk ook je hoeveelheid alcohol.

Beweeg

Je hoeft niet de grote sporter uit te hangen om gezond bezig te zijn: vijf keer per week een halfuurtje bewegen is volgens experts perfect. Zorg ervoor dat je hartslag omhoog gaat, maar dat je niet buiten adem bent: wandelen, zwemmen of fietsen zijn hiervoor ideaal. Bewegen zorgt er niet alleen voor dat je spieren, en dus ook je hartspier, sterker worden, maar ook dat je gewicht onder controle blijft. Bovendien ontspant het ook en neemt het stress weg, een andere oorzaak van verhoogde cholesterolwaarden.

Stop met roken

Roken verlaagt niet alleen de goede cholesterol, het laat ook de aders dichtslibben en versnelt dus het werk van slechte cholesterol. Een echte ‘no-go’ dus als je aan je cholesterol wilt werken.

Voldoende bewegen, gezond en gevarieerd eten en geen sigaretten of alcohol. Dat zou die cholesterol aanzienlijk moeten verlagen. Hier vind je alle tips nog eens in een mooie infografiek. Veel succes ermee!

Informatie over de behandeling van hoog cholesterol en patiëntenverhalen kan je vinden op gezondheidsplein.nl, op deze pagina over wat cholesterol.

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met De Afslank Receptenbijbel

De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.

Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je  krijgt in zijn boek de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s, theorieën om te begrijpen hoe afslanken echt werkt, tools en nog veel meer.

Afslank Receptenbijbel + Bonussen Risicovrij uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *