Weten wat gezond eten is, is één ding. Je er vervolgens ook gedisciplineerd aan houden is een compleet ander verhaal. Het maakt niet uit of je wilt afvallen, spiermassa wilt kweken of je diabetes type 2 wil verbeteren: het ontwijken van de valkuilen van gezond eten is broodnodig… maar erg lastig.
Vooral als diabeet ben je extra kwetsbaar. Je bent immers als ‘ziek’ vergeleken met iemand die alleen een kilo of twee wil afvallen.
Het is voor jou daarom extra belangrijk om te leren wat de grootste valkuilen van een gezond diabetes type 2 dieet zijn en hoe je deze het beste kan voorkomen. Hieronder leer je de 7 belangrijkste.
Gezond eten als diabetes type 2 patiënt is lastig
Valkuil 1 – Niet weten wat gezond is
Het is moeilijk om van Amsterdam naar Utrecht te lopen als je niet weet welke kant je op moet. Enthousiast en optimistisch aan je wandeltocht beginnen is leuk… maar de kans bestaat dat je in Den Helder eindigt.
Zonder kompas, wegenkaart, borden op de weg of TomTom is het lastig om van A naar B te komen. Je hebt nou eenmaal sturing nodig.
Hetzelfde geldt voor gezonder eten als je diabetes type 2 patiënt.
Lukraak dingen veranderen in je dieet zal zelden de oplossing zijn. Je hebt, net als je weg naar Utrecht vinden, sturing nodig met betrekking tot je diabetes voeding.
Maar waar kun je het beste beginnen in de gigantische berg van voedingsadvies? Daar kan ik je een handje bij helpen. Als je hier klikt, leer ik jou wat gezond is om te eten als diabetes type 2 patiënt en wat vooral NIET gezond is.
Hierdoor heb je niet alleen sturing gekregen maar ook flink wat tijd en moeite bespaard. Goede voedingsadviezen op het internet vinden is hetzelfde als een maiskorrel zoeken tussen een berg met friet… succes daarmee.
Doe deze test en ontdek je “Afslank IQ”.
Valkuil 2 – De voorraadkast niet opruimen
Dit maakt mij boos. Heel erg boos.
Je wilt niet weten hoe vaak ik mensen tegenkom die oprecht de hele dag door gezond eten… om vervolgens in een moment van zwakte de halve voorraadkast leeg te eten.
Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat deze voorraadkast vol zit met alles wat een diabetes type 2 patiënt NIET mag hebben.
Onderzoek laat nou eenmaal zien dat je wilskracht ‘op’ kan raken. En des te meer beslissingen en keuzes jij gedurende de dag maakt, des te minder wilskracht er in de avond overblijft.
Het is daardoor ook niet gek om vooral ‘s avonds de ergste eetbuien mee te maken.
Maar wat als er geen ongezonde voeding in huis is? Dan valt er niets te eten. Het is daarom essentieel om alle ongezonde voeding weg te gooien uit het huis. Anders kan je er gif op nemen (wat deze producten vaak zelf al zijn) dat je die zak chips of koekjes zal wegsnaaien.
Valkuil 3 – Onvoorbereid ten strijde gaan
Er staat één ding vast elke dag en dat is dat jij gegarandeerd ergens op de dag honger zal krijgen.
Nu is dit geen probleem wanneer jij je de hele dag thuis zit omgeven door hele gezonde voeding. Maar jij en ik hebben een nare eigenschap wat “naar buiten gaan” heet. En vaak is dit niet voor een minuutje of 5.
Uren buiten het huis rondlopen zonder gezonde voeding bij je te hebben zal gegarandeerd resulteren in het eten van ongezonde voeding.
Dat komt deels doordat overal om je heen ongezond eten goedkoop verkocht wordt, en anderzijds omdat je brein op dat moment behoefte heeft aan zoveel mogelijk calorieën. En die calorieën zitten vooral in ongezonde voeding.
Er is één productgroep die ideaal is om mee te nemen en ook nog eens ontzettend goed je maag vult:
Noten.
Noten bevatten veel eiwitten en vetten. Twee bouwstenen die erg verzadigend werken, vooral wanneer ze samen gegeten worden.
Welke noten je eet maakt niet echt uit. Het beste om te onthouden is:
- Walnoten zijn het gezondst maar ook het duurst
- Cashews zijn het beste qua prijs/gezondheid verhouding
- Pinda’s zijn het minst gezond (niet perse ongezond) maar wel het goedkoopst
Het meenemen van groenten en fruit kan natuurlijk ook. Echter moet je met fruit oppassen dat je niet teveel eet in verband met de suikers. Het belangrijkste is dat je niet zonder eten de deur uit gaat als je weet dat je een lange tijd zonder eten zal zitten.
Valkuil 4 – Elke dag opnieuw het wiel uitvinden
Dit is voor mij de definitie van krankzinnigheid:
Elke dag opnieuw verzinnen wat je gaat eten.
Het klinkt misschien onschuldig maar dit is één van de domste dingen die je kan doen als je gezonder wilt eten als diabeet.
Stel je voor dat je elke dag opnieuw gaat bepalen wat de kortste of snelste route naar je werk is. Als je daadwerkelijk iemand tegenkomt die dat doet, zou je hem gegarandeerd voor gek verklaren.
Maar met eten doe je het elke dag weer.
Ok, ok, met eten heb je meer variatie nodig dan de route naar je werk. Maar dat betekent niet dat je eindeloze variatie nodig hebt. De meeste mensen blijken elke week dezelfde vijf gerechten keer op keer te eten zonder het door te hebben.
Zoveel variatie heb je dus eigenlijk niet nodig.
Door even een uurtje ervoor te zitten, kan je heel snel en makkelijker gezonder eten:
Verzin welke 3 tot 5 gezonde gerechten je wekelijks gaat eten EN op welke dagen je dit gaat doen.
Hierdoor zal je niet alleen meer structuur krijgen maar ook gezonder eten. Daarnaast hoef jij je minder zorgen te maken over boodschappen doen aangezien alles al vast staan. Het hebben van 3 tot 5 gerecht is vaak meer dan genoeg variatie. Wil je meer tips om een gezond diabetes type 2 dieet? Neem dan hier een kijkje.
Valkuil 5 – Ongezonde producten proberen te vervangen
Het is goedbedoeld maar de uitvoering is altijd dramatisch voor je gezondheid:
Ongezonde producten proberen te vervangen voor gezondere varianten.
Koolhydraatarm brood een goed idee? Nee. Brood blijft een bewerkt product wat je moet vermijden als diabeet.
Cola light in plaats van gewone cola? Nee. Het blijkt uit onderzoek dat het drinken van light dranken niet bijdraagt aan gewichtsverlies. Waarschijnlijk omdat het hebben van een levensstijl waar cola light in voor komt een levensstijl is waar meer ongezonde producten in voorkomen.
Koolhydraatarme pasta dan maar? Nee. Niet alleen stinkt het naar vies, het is ook geen ‘oplossing’ voor een ongezond eetpatroon. Je bent alleen maar de symptomenen aan het bestrijden en niet de oorzaak; het hebben van bewerkte producten in je dieet.
Probeer dus ook geen gezondere varianten van koekjes, chips, chocolade, frisdrank en andere troep te vinden.
Om je diabetes type 2 te genezen of om te keren, is het erg belangrijk om deze valkuil te vermijden. Je focussen op het bouwen van een gezond eetpatroon is op lange termijn de beste strategie. Daar horen ongezonde ‘vervangers’ niet in thuis.
Valkuil 6 – De ‘even genieten’ mentaliteit
Kun je als persoon die wil afvallen ‘even genieten’ van ongezond eten? Ja, ideaal is het niet maar het kan wel.
Zou je als persoon die spieren wil opbouwen ‘even kunnen genieten’ van een ongezonde maaltijd in het weekend? Ja, als je de rest van de week maar gezond eet..
En als diabetes type 2 zou je ook ‘even kunnen genieten’ nietwaar? Nee. En daar is een goede verklaring voor.
Mensen die willen afvallen of spiermassa willen kweken zijn niet ziek. Ze hebben daardoor meer ‘speling’ qua gezondheid. Jij daarentegen hebt een verhoogde bloedsuikerspiegel en kan je geen extra schade permitteren.
Hoewel je bepaalde ‘even genieten’ momenten vast en zeker zou kunnen verdragen, is het beter om extra voorzichtig te zijn. Ze uit de weg gaan is het beste. Want voordat je het weet doe jij jezelf meer kwaad dan goed.
Uit eten gaan, feestje, traktatie, uitgebreid brunchen met de buurman of -vrouw… het zijn allemaal hele lekkere en leuke momenten, die helaas erg slecht zijn voor je diabetes type 2. Probeer dus ongezond eten niet goed te praten door het onder de noemer van ‘eten genieten’ te gooien. ‘Nee’ zeggen is bij alle bovenstaande voorbeelden het beste.
Helaas zie ik deze valkuil in de praktijk bij vrijwel iedereen die gezonder wil eten. Ongeacht leeftijd, doel of aandoening.
Valkuil 7 – Verwachten dat je geen fouten maakt
Rome is niet in één dag gebouwd.
Dat mooie lichaam van die persoon in de sportschool is ook niet het gevolg van 2 weken salades eten.
Snel resultaat is onmogelijk. Het gaat natuurlijk wel sneller wanneer je continue gezonder eet maar het gaat nooit ‘snel’. Al helemaal niet zo snel als jij zou willen.
Dat komt deels omdat je gegarandeerd fouten zult maken.
Het blijkt gemiddelde bijna 2 maanden te duren voordat je nieuw gedrag aanleert. Dus als jij vandaag besluit om gezonder te eten, zul je pas over 2 maanden (als alles goed gaat) een structureel eetpatroon hebben.
Één slechte maaltijd zal je niet dik maken of diabetes type 2 geven.
Één goede maaltijd zal je niet dun maken of je diabetes type 2 genezen.
Hetgeen wat je dag in dag doet zal het verschil maken.
Vergeef jezelf dus wanneer je een fout maakt. Reflecteer op de fout die je hebt gemaakt door jezelf het volgende af te vragen:
- Wat is er precies fout gegaan?
- Hoe had ik dit kunnen voorkomen?
- Wat kan ik voortaan doen om niet meer in deze situatie te komen
Goed begin is het halve werk
Zo. Dat waren de 7 meest voorkomende valkuilen. Het is een goed begin om je dieet als diabetes type 2 patiënt gezond te krijgen en houden.
Maar dit is nog maar het begin! Want er zijn vele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw eetpatroon als diabeet een stuk gezonder wordt.
Daar heb ik een hele website over, speciaal voor mensen met diabetes type 2.
Ik help je daar graag verder.
Groetjes,
Ben Kuiper
Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met De Afslank Receptenbijbel
De meeste diëten zijn incompleet, focussen zich op een beperkt aantal van de belangrijke elementen en pakken jouw doel niet bij de kern aan.
Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.
Je krijgt in zijn boek de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s, theorieën om te begrijpen hoe afslanken echt werkt, tools en nog veel meer.
Geef een reactie