hit counter
header

Wat is Scopinaro?

Een biliopancreatische derivatie is de meest drastische operatie ter behandeling van obesitas. Vanwege de vele complicaties wordt de ingreep bijna niet meer toegepast. De operatie wordt doorgaans ‘Scopinaro’ genoemd, naar de chirurg die de ingreep in 1976 voor het eerst uitvoerde.

Bij een Scopinaro wordt eerst een groot deel van maag (ongeveer de helft) weggenomen, zodat de patiënt minder zal kunnen eten. Vervolgens wordt, net zoals bij de gastric bypass, een deel van de dunne darm omgelegd (bypass). Het laatste deel van de dunne darm aan het resterende deel van de maag vastgemaakt. Omdat het risico op galstenen na deze ingreep erg groot is, wordt ook de galblaas verwijderd.

Het gewichtsverlies komt op twee manieren tot stand. Enerzijds zal de patiënt zelf minder eten ten gevolge van zijn verkleinde maaginhoud. Anderzijds blijft het gewichtsverlies bestaan door de malabsorptie. Door de bypass vermengt het voedsel zich pas later met de gal- en pancreassappen, waardoor het lichaam minder vetten en koolhydraten opslaat.

Nadelen en complicaties

Naadlekkage
Risico op wondbreuk (scheur in de buikwand, kan uiteindelijk leiden tot buikvliesontsteking, wat zeer gevaarlijk is)
Maagzweren
Vaak diarree (vooral na vettig eten) en stoelgang met een hinderlijke geur
Risico op vitamine- en mineralentekorten
Risico op maagzweer op de overgang tussen maag en dunne darm
Eiwittekorten
Dumpingsyndroom: buikkrampen bij consumptie van suikers
• …

Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass of maagomleiding is een chirurgische ingreep die vaak gebruikt wordt voor de behandeling van morbide obesitas oftewel ziekelijke zwaarlijvigheid. Het is de bedoeling om via de ingreep de voedselinname sterk te beperken.

Operatie

Bij een gastric bypass wordt er een maagzakje of voormaag van ongeveer 15 ml gemaakt, dat volledig gescheiden is van de rest van de maag. Dit voorzakje wordt met nietjes gesloten.

Vervolgens kort de chirurg de dunne darm in. De dunne darm wordt doorgesneden, waarna het onderste deel verbonden wordt met het maagzakje. Op deze manier worden de maag en de twaalfvingerige darm (het voorste gedeelte van de dunne darm) overbrugd of gebypassed, zodat hier geen voedsel meer langs passeert.

Zo komt het voedsel pas later in contact met de verteringssappen van maag, gal en alvleesklier, waardoor de absorptie van voedingsstoffen en vooral suiker in het lichaam wordt teruggeschroefd. Dit fenomeen heet malabsorptie.

Om deze ingreep uit te voeren, maakt de chirurg gebruik van een laparascopie (kijkoperatie). Via een endoscoop controleert hij de buikholte. Zo zijn er minder incisies in de buik nodig, waardoor de patiënt sneller herstelt.

Hoe geraak je gewicht kwijt?

Een gastric bypass moet ertoe leiden dat de patiënt zijn voedselinname sterk gaat verminderen. Dat gebeurt op drie verschillende manieren.

1. De patiënt zal zich snel vol voelen. Het maagzakje is immers klein, waardoor de patiënt minder voedsel zal innemen.
2. Het hongergevoel neemt af. Het maagzakje is afgescheiden van de maag, waardoor er een verminderde productie van het hongerhormoon ontstaat.
3. De patiënt zal minder de neiging hebben om te snoepen. Bij de consumptie van suikers zal de patiënt namelijk een onbehaaglijk gevoel krijgen. Dat noemen we het dumpingsyndroom. De reden hiervoor is dat het voedsel van het maagzakje rechtstreeks in de dunne darm terecht komt. De patiënt krijgt hetzelfde gevoel als hij te snel eet. Bij de ene patiënt is het gevoel erger dan bij de andere.

Resultaat

Na een jaar tijd zijn de meeste patiënten al meer dan 70% van hun overgewicht verloren. De eerste maanden is het gewichtsverlies het grootst. De patiënt zal nog tot zo’n 18 maanden na de operatie vermageren. Daarna stabiliseert het gewicht.

Complicaties

De nietjeslijn kan breken, buikhernia, interne buikinfectie.De maag kan lekken in de buikholte, ten gevolge van een naadlekkage. Zo kunnen de maagzuren andere organen bereiken, wat erg gevaarlijk is.
Ten gevolge van het snelle gewichtsverlies kan de patiënt galstenen krijgen.
Levercirrose, nierziekten, enz.
Door een tekort aan bepaalde voedingstoffen kunnen ziektes ontstaan als osteoporose en botziekten.
Het dumpingsyndroom is in de meeste gevallen niet zo erg omdat het patiënten ervan weerhoudt te gaan snoepen. In erg zeldzame gevallen kunnen de gevolgen echter erg onaangenaam zijn. De symptomen hiervan zijn misselijkheid, een zwak gevoel, bleekheid, zweten en diarree na het eten.

Voordelen van Gezonde Voeding

Misschien besef je het nog niet, maar gezonde voeding levert je tal van voordelen op. Je gaat er niet alleen beter door uitzien, maar je gaat je ook fitter voelen en meer energie hebben. Een overzicht.

Je blijft op gewicht

Dé magische formule voor een optimaal gewicht is natuurlijk de combinatie van gezonde en gevarieerde voeding met de nodige lichaamsbeweging.

Je hebt een beter afweersysteem

Een gezonde voeding met veel vitaminen en mineralen zorgt ervoor dat je een uitstekend afweersysteem hebt en beter bestand bent tegen ziekten.

Je presteert beter

Als je gezond eet, heb je meer energie en voel je je fitter. De juiste voeding zal je prestaties op school, op het werk en thuis zonder twijfel bevorderen.

Je beweegt meer

Gezonde voeding levert je lichaam de energie die het nodig heeft, waardoor je je fitter voelt en meer zin krijgt om te bewegen.

Je kunt beter om met stress

Een gezonde voeding helpt je beter met stress om te gaan. Als je gevarieerd eet, voel je je ontspannen en minder prikkelbaar.

Je ziet er langer jong uit

Vergeet de crèmes en de andere middeltjes, gezonde voeding is wat je nodig hebt om er lang jong uit te zien. Je huid ziet er stralend uit en je krijgt minder snel rimpels.

Je voelt je fit

Je zult er niet alleen jonger uitzien, je voelt je ook jong. Zo blijven je spieren en botten langer in goede conditie als je gezond eet.

Je verkleint het risico op ziekten

Hart-en vaatziekten, diabetes en kanker krijgen allemaal minder kans als je een gezond dieet volgt.

Een betere zuurbalans

Door voldoende groenten en fruit te eten en minder vlees ontstaat er in het lichaam een betere zuurbalans. Voor onze gezondheid en welbevinden is een goede zuurbalans belangrijk, denk daarbij aan de juiste voeding bij fibromyalgie.

Anderen volgen je goede voorbeeld

Als anderen zien hoe jij geniet van gezonde voeding en hoe lekker je het vindt, gaan ze sneller je voorbeeld volgen. Kinderen zullen bijvoorbeeld sneller groenten en fruit eten als ze hun ouders het goede voorbeeld zien geven.

Koolsoepdieet

Het koolsoepdieet is een dieet dat is overgewaaid uit Amerika. Het is een drastisch dieet, dat belooft dat je in een week tijd minstens 5 kilo zult vermageren. Je mag het dieet niet langer dan een week volgen.
Het belangrijkste bestanddeel van het koolsoepdieet is koolsoep, maar op bepaalde dagen mag je ook fruit, groenten, rijst of vlees en vis eten. Koolsoep is een soep die goed de honger stilt en weinig calorieën bevat.

Het koolsoepdieet is volgens velen een onevenwichtig en ongezond dieet. Het eten is erg eentonig en je neemt onvoldoende voedingsstoffen op. Je verliest er veel vocht door, maar slecht weinig vet. Je calorie-inname is gedurende een week erg laag, waardoor je lichaam nadien alle voedingsstoffen opspaart als reserve. Op die manier komen de verloren komen de verloren kilo’s er al gauw weer bij.

Er bestaan enorm veel vormen en varianten van koolsoep. Het is een aanrader verschillende recepten te proberen, zodat je dieet niet te eentonig wordt. Hieronder vind je alvast een basisrecept. Op internet of in kookboeken kun je tal van andere recepten vinden.

Recept koolsoep

6 grote uien
2 blikken gepelde en gesneden tomaten
1 grote witte kool
2 groene paprika’s
1 bos soepselder
peper en zout, eventueel knoflook, peterselie en tabasco
vetarme bouillon
• …

Dieet

Dag 1: koolsoep zoveel je wil. Alle fruit, behalve bananen.
Dag 2: Groenten, samen met de soep. Eet geen bonen, erwten of maïs. Eet geen fruit!
Dag 3: Zoveel soep, fruit en groenten als je wil. Eet geen aardappelen!
Dag 4: Soep, bananen (maximum acht) + onbeperkt magere melk.
Dag 5: Soep, tomaten (maximum zes) en vlees of vis (max. 450 gram)
Dag 6: Soep, groenten en vlees zoveel je wil. Geen aardappel!
Dag 7: soep, groenten, bruine rijst en vers geperst fruitsap.

Cambridge-dieet

Het Cambridge-dieet is een methode om af te vallen, die in de jaren’70 ontwikkeld werd door dokter Alan Howard van de Cambridge University

Bij het volgen van het dieet moet je je normale maaltijden vervangen door caloriearme maaltijdvervangers als shakes, soepen en repen. Die bevatten weinig calorieën, vet en koolhydraten. De maaltijdvervangers zijn eiwitrijk en leveren de nodige vitaminen, vezels en mineralen. In de maaltijdvervangers zitten theoretisch alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

In het begin van het Cambridge-dieet moet je elke dag, drie weken lang, drie maaltijden vervangen door maaltijdvervangers van Cambridge. Zo’n maaltijd bevat rond de 155 calorieën. Zo ligt je dagelijkse calorieëninname rond 500 calorieën. Het grote voordeel van het dieet is dat je zelf geen calorieën hoeft te tellen.

Na de afslankfase moet je stapsgewijs overschakelen naar meer Cambridge-maaltijden en uiteindelijk naar gewone maaltijden. Zo wordt er na de drie weken een tussenweek ingelast waarin je naast de maaltijdvervangers ook een lichte avondmaaltijd mag gebruiken. De hoeveelheid koolhydraten moet geleidelijk aan verhoogd worden.

Om te voorkomen dat de verloren kilo’s er snel weer aanvliegen, bevat het dieet ook een zevenstappenplan, zodat je achteraf niet hervalt in je oude (foute) eetgewoonten.

Het Cambridge-dieet is een snelle manier om af te vallen. In een maand tijd verlies je 6 tot 10 kilo. Het dieet is niet gemakkelijk om vol te houden doordat je er zoveel voor moet laten. Het Cambridge-dieet kun je alleen volgen onder begeleiding van een erkende consulent.

Wat is boulimia nervosa (boulimie)?

Boulimia nervosa, ook wel boulimie genoemd, is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door steeds terugkerende eetbuien, gevolgd door handelingen om het vele eten te compenseren.

Net zoals bij anorexia-patiënten zijn voedsel en gewicht voor boulemiapatiënten een echte obsessie. Zij zien zichzelf als lelijk en te dik, ook als is dat vaak niet het geval. Patiënten schamen zich meestal voor hun eetbuien en proberen ze voor hun omgeving verborgen te houden.

Tijdens een eetbui eet een boulimiapatiënt in een erg korte periode erg veel, meestal calorierijk voedsel, dat ze zichzelf anders niet toestaan. Vaak plannen ze die eetbuien al op voorhand. Tijdens een eetbui hebben patiënten het gevoel de controle over zichzelf volledig te verliezen. Ze kunnen niet stoppen met eten en nemen vaak niet eens de tijd om van het eten te proeven.

Na een eetbui probeert een boulimiepatiënt zijn gedrag te compenseren. Zo zal een hij of zij zichzelf na een eetbui vaak dwingen alles terug over te geven, laxeermiddelen, plasmiddelen en andere geneesmiddelen te gebruiken, extreem aan lichaamsbeweging te doen of streng te gaan vasten.

Kenmerken

Chaotisch eetpatroon (eetbuien afgewisseld met compenserend gedrag)
Schaamtegevoel
Laag zelfbeeld
Aanleg voor verslavingen
Verstoord lichaamsbeeld

Lichamelijke gevolgen

Door het erg ongezonde eetpatroon en de wisselende periodes van eetbuien en vasten hebben boulimiepatiënten vaak last van gewichtsschommelingen.
Door onregelmatig te eten en vooral te kiezen voor vet en koolhydraatrijk voedsel, hebben sommige patiënten een vitaminetekort.
Overmatig gebruik van laxeer- en/of plasmiddelen kan leiden tot nier-, lever- en darmstoornissen
Verder ook: stoornissen van de menstruatiecyclus, anemie (bloedarmoede), uitdroging, hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, ontkalking van het beendergestel, opzwelling van de speekselklieren, tandafwijkingen, enz.

Behandeling

Hoe sneller de boulimie wordt vastgesteld, hoe groter de kans op genezing is. Patiënten zoeken best professionele hulp. Alleen de eetstoornis overwinnen is verschrikkelijk moeilijk.

Wat zijn maaltijdvervangers?

Maaltijdvervangers zijn ‘voedingskundig complete producten voor gewichtsbeheersing’. Meestal bestaan de producten uit shakes, soepen of repen die de nodige voedingsstoffen bevatten. Maaltijdvervangers zijn caloriearm en worden in plaats van de ‘gewone maaltijd’ genuttigd.

Samenstelling

Maaltijdvervangers leveren alle eiwitten, vitaminen en mineralen en zorgen daarbij voor een vol gevoel. Met behulp van maaltijdvervangers kun je erg snel veel afvallen.

Je kunt maaltijdvervangers kopen om een maaltijd per dag te vervangen, maar je kunt ook kiezen voor een hele maaltijdkuur die de maaltijden van een dag vervangt. De samenstelling van de maaltijdvervangers moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten ze minstens tussen de 200 en 400 kcal leveren. Het etiket moet de vermelding ‘maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing’ dragen.

Volgens de Europese wetgeving moeten de maaltijdkuren (dagrantsoenvervangers) minstens 800 kcal per dag leveren. Deze maaltijdkuren mag je nooit voor langere periodes nemen.

Voordelen en nadelen

Over het algemeen leveren maaltijdvervangers goede resultaten, maar de kans is groot dat je na de kuur in je oude eetpatroon hervalt en de verloren kilo’s er snel weer aankomen.

Daarbij komt nog dat maaltijdvervangers vaak erg duur zijn en je bovendien een minder vol gevoel leveren. Een kuur is ook niet gemakkelijk vol te houden. Terwijl anderen gezellig eten, moet jij het stellen met een shake of een reep.

Gebruik

Als je een of twee maaltijden vervangt door een maaltijdvervanger, moeten de andere maaltijden en tussendoortjes evenwichtig worden samengesteld. Kies voor veel groenten en fruit, volkoren producten en magere zuivelproducten.

Maaltijdvervangers gebruik je best onder begeleiding van een diëtist of arts. Na het gebruik moet je immers overschakelen op een gezond en gevarieerd dieet.

Maaltijdvervangers kun je kopen in apotheken, warenhuizen, fitnesscentra, diëtisten en via internet.

Wat is een maagband of maagring?

De maagband is een van de bekendste chirurgische ingrepen voor de bestrijding van morbide obesitas. Een maagband (gastric banding) is een band van silicone die in het bovenste deel van de maag wordt gelegd, om zo een klein maagje te creëren boven de rest van de maag. Op die manier wordt er een zandlopereffect bekomen.

Ingenomen voedsel komt eerst in het kleinste deel van de maag terecht, waardoor de patiënt sneller een vol gevoel krijgt en minder kan eten. Langzaam stroomt het voedsel dan door naar de rest van de maag, waar het normaal verteerd kan worden.

Meestal plaatst de chirurg de maagring door middel van een kijkoperatie (laparoscopie) onder volledige verdoving. In enkele gevallen, bijvoorbeeld als er teveel vet rond de maag zit, gebeurt de plaatsing via een grote incisie.

Aan de binnenkant van de maagband zit een verstelbare ballon die via een leiding verbonden is met een reservoir (poortje). Dit poortje wordt tijdens de ingreep in of op de buikspier geplaatst. De dokter kan de maagring groter of kleiner maken door via dit poortje steriele vloeistof bij te spuiten of de ballon te ledigen.

Voordelen

Van alle maagverkleinende operaties is de maagband de minst ingrijpende. Na enkele dagen kan de patiënt het ziekenhuis al verlaten.

Bovendien kan de dokter zonder een operatie de maagring vergroten of verkleinen. Op die manier is het risico op voedseltekorten veel kleiner. Zo kan de chirurg tijdens een zwangerschap de ring zo groot mogelijk maken omdat het dan noodzakelijk is dat de toekomstige moeder voldoende voedsel binnenkrijgt.

Het risico op complicaties is bij een maagband veel kleiner dan bij een maagverkleining. Zo is er bijvoorbeeld geen risico op loslatende hechtingen.

Het is ook mogelijk om de band achteraf te verwijderen. In de meeste gevallen zal de maag dan zijn oorspronkelijke vorm terug aannemen.

Nadelen en risico’s

Doordat men de maag gaat dichtknijpen met een ring kan men vanzelfsprekend geen grote hoeveelheden voedsel in één keer verwerken. Meestal eten patiënten met een maagring meerdere keren per dag kleine hoeveelheden voedsel. Houd er dus rekening mee dat op restaurant gaan niet meer zo vanzelfsprekend is. Ook in een keer een portie biefstuk met frietjes eten zal niet meer mogelijk zijn.

Helaas betekent minder eten niet altijd gezonder eten. Sommige mensen met een maagband eten wel degelijk minder, maar hun maaltijden bestaan vaak uit snoep of ongezond eten. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Net zoals bij een dieet moet je gedisciplineerd met voeding kunnen omgaan, anders heeft de maagband weinig effect.

Bovendien blijft het plaatsen van een maagring een operatie waarbij, zoals bij elke operatie, risico’s aan verbonden zijn (longembolie, hartproblemen, wondinfecties, …).

Ook kan de maagwand achteraf beschadigd worden door de band, het reservoir kan ontsteken, de band kan gaan lekken of de ring kan verschuiven. Hierdoor moet de band soms achteraf verwijderd worden.

Omwille van dat risico op complicaties, heeft de gastric bypass de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen ten opzichte van de maagband.

Hoge cholesterol

Ons lichaam heeft cholesterol nodig, maar een teveel aan cholesterol is schadelijk voor de gezondheid en kan tal van aandoeningen in de hand werken. Overgewicht verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en is dus een grote risicofactor.

Wat is cholesterol?

Cholesterol behoort tot de groep van vetten (lipiden) en zorgt voor de aanmaak van lichaamscellen en bepaalde hormonen, galzouten en vitamine D. Verder is het nodig voor een normale functie van de bijnier, het zenuwstelsel en de hersenen.

Cholesterol wordt voor ongeveer 70% geproduceerd door lichaamsorganen als de lever, bijnieren, darmen en testes. 30% is afkomstig uit voedsel. Cholesterol is een onmisbare substantie voor ons lichaam.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol. Eiwitten en proteïnen vervoeren de cholesterol door het bloed. Lagedichtheid-lipoproteïnen (LDL) voeren de cholesterol naar de weefsels. Deze ‘slechte cholesterol’ zet zich gemakkelijk af tegen de bloedvaten en werkt zo aderverkalking in de hand. LDL is verantwoordelijk voor alle slechte gevolgen van cholesterol.

Hogedichtheid-lipoproteïnen (HDL) verwijderen de cholesterol uit de bloedvaatwand en voeren het af naar de lever, waar het wordt omgezet in galzout, dat nodig is bij de vetvertering. Deze ‘goede cholesterol’ zorgt zo voor evenwicht.

Als we teveel verzadigde vetten eten, leidt dat tot een aanmaak van teveel LDL. Je hebt een verhoogd cholesterolgehalte als de concentratie van cholesterol in je bloed hoger is dan 5,0 mmol/l.

Oorzaken en symptomen

Een hoog cholesterolgehalte hangt samen met een aantal risicofactoren:
• Te vetrijke voeding
• Overgewicht
• Diabetes
• Erfelijke aanleg
• Hoge bloeddruk

Er zijn eigenlijk bijna geen symptomen die wijzen op een hoge hoeveelheid cholesterol in het bloed. Zo kun je je heel gezond voelen en toch een veel te hoog cholesterolgehalte hebben. Laat je minstens om de 5 jaar bij de dokter testen.

Gevolgen

Een verhoogde cholesterol verhoogt sterk het risico op hart- en vaatziekten. Slechte cholesterol hoopt zich namelijk op tegen de wand van de slagaders. Zo ontstaan er vetophopingen of ‘atheroom-plaques’. Die kunnen het bloedvat verstoppen en de bloedstroom verhinderen. Op die plaques kunnen bloedklonters ontstaan. Die aandoening noemt men trombose. Verstopping kan leiden tot angina pectoris (hartbeklemming), een hartaanval, een hersentrombose of pijn in de benen bij het stappen (etalagebenen).

Behandeling

Vaak kunnen een aantal veranderingen in de levensstijl al een enorm verschil maken:
• Bij zwaarlijvigheid kan zelfs een verlies van 5 tot 10% van je lichaamsgewicht je cholesterolgehalte al verbeteren
• Stop met roken. Roken versnelt het dichtslibben van de bloedvaten.
• Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag
• Vermijd de consumptie van verzadigde vetten, die je onder meer in vlees, vette vis, boter, margarine, eieren, melk, kaas en andere zuivelproducten vindt.
• Beperk het gebruik van zout
• Gebruik plantaardige vetten (olijfolie) in plaats van dierlijke vetten
• Drink minstens 1,5 liter water
• Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, dat verhoogt het niveau goede cholesterol in het bloed.

Als je je levensstijl aanpast en een geschikt dieet volgt en je cholesterolgehalte te hoog blijft, zal de arts je een geneesmiddel voorschrijven dat je waarschijnlijk de rest van je leven moet nemen. Laat je bloeddruk en cholesterolspiegel regelmatig controleren.

40 punten-dieet

Bij het 40 punten-dieet mag je dagelijks maar 1000 calorieën consumeren. Om het gemakkelijker te maken, moet je voor elke 25 calorieën 1 punt tellen. Je mag elke dag dus maar 40 punten gebruiken. Door het tellen van de punten, ben je je beter bewust van wat je eet.

Basismenu

Het basismenu van het 40 punten-dieet, dat je elke dag moet consumeren, bestaat uit:

2 Biergist tabletten.
1/4 liter melk of een ander melkprodukt (karnemelk,yoghurt,kwark, enz.)
25 gr.kaas of 1 ei (ei niet meer dan 3 keer per week
1 snee bruin brood
100 gr. mager vlees of 150 gr. magere vis.
1 portie tomaten (ongeveer 200 gram) of een citrusvrucht (sinaasappel, pompelmoes, citroen, mandarijn).
1 portie groene groente of sla.

Dit basismenu neemt 24 punten in. De rest mag je zelf aanvullen. Op het internet of in een 40 punten-dieetboek vind je het precieze aantal punten. Er bestaat ook speciale software die het precieze aantal punten voor jou berekent, zoals het gratis programma ‘Afslank’. Het programma houdt nauwkeurig je eetpatroon bij en helpt je indien nodig het aan te passen.

Kritiek

Het 40 punten-dieet is een caloriearm dieet, waardoor je veel te weinig voedingsstoffen naar binnen krijgt. Als je na afloop van het dieet terug een normaal voedingspatroon aanneemt, zal het lichaam de voedingsreserves opslaan en kom je snel weer aan. Dit noemt men het jojo-effect.