hit counter
header

10 manieren om af te vallen zonder op dieet te gaan

Wil je graag op dieet gaan, maar lukt het je niet de discipline op te brengen? Goed nieuws dan, want veel mensen kunnen al gewicht verliezen door simpelweg enkele aanpassingen door te voeren.

Drink geen calorieën

Misschien besef je het niet goed, maar in die paar glazen frisdrank die je per dag achterover kapt, zit heel wat suiker! Kies in de plaats voor water, thee of de dieetversie van de frisdrank. Kan je niet zonder je dagelijkse cola of limonade, sta jezelf dan één glas toe en stap daarna over op een beter alternatief.

Eet altijd ontbijt

De tijd nemen voor een gezond en stevig ontbijt voorkomt dat je je later op de dag laat verleiden tot ongezonde, calorierijke snacks. Als je te lang niets eet, vertraagt dat je metabolisme. Als je niet meteen ’s morgens kunt eten, kies dan voor een gezonde snack.

Drink de hele dag lang water

Probeer elke dag zes tot acht glazen water te drinken. Dorst is gemakkelijk te verwarren met honger, dus het kan best zijn dat je naar voedsel grijpt als je eigenlijk dorst hebt.

Voeg aan iedere maaltijd een extra portie groenten of fruit toe

Groenten en fruit zijn rijk aan voedingstoffen, bevatten weinig calorieën en vullen je maag. Ook in  je soep of pastasaus kan je meer groenten verwerken. Probeer zoveel mogelijk de schil rond je groenten en fruit te laten, die bevat meer vezels.

Stoom je voedsel

Als je je vlees, vis of groenten stoomt, heb je geen vet of olie nodig. Het zal je opvallen dat de smaak evengoed is als wanneer je wel vetstoffen gebruikt.

Eet een salade als voorgerecht

Voor je maaltijd een salade eten voorkomt dat je je gaat overeten. Eet zoveel groenten als je wilt, maar wees voorzichtig met vette dressings, gemalen kaas en pastasalades.

Kies voor volkoren

Volkorenproducten (brood, pasta, ontbijtgranen enz) zorgen ervoor dat je je langer voldaan voelt dan wanneer je vooral geraffineerde koolhydraten binnenkrijgt.

Kies voedsel waardoor je je langer voldaan voelt

Zowel proteïnen als vet laten je je langer voldaan voelen, maar proteïnen bevatten veel minder calorieën. Gekookt eieren, mager vlees, kip zonder vel en magere zuivelproducten zijn ideale proteïnebronnen.

Slaap voldoende

Als je minder slaapt, zal je op een dag minder eten. Door genoeg te slapen krijg je meer energie. Zo zal je ook niet snel te moe zijn om nog te sporten.

Wijndieet

Om de zoveel tijd komt er nog eens een dieet uit dat te gek lijkt om waar te zijn. Zo ook het wijndieet, een dieet dat ontwikkeld werd door professor Rogers Corder. Niet alleen zou je  erdoor afvallen, maar je zou er ook langer door leven en een verminderd risico lopen op hartziekten, diabetes en dementie. Let wel, de professor heeft het enkel over de gunstige gevolgen van het drinken van rode wijn.

Rode wijn drinken

Volgens het dieet mag je dagelijks 125 ml rode wijn drinken. In rode wijn zou de gezonde chemische stof procyanidine zitten, dezelfde stof als in donkere chocolade zit. Die stof verbetert de functies van je bloedvaten, voorkomt dichtgeslibde aders en vermindert je cholesterol. Wijnen die aan te raden zijn, zijn Bordeaux, Merlot en Cabernet Sauvignon, daarin zit veel procyanidine. De wijn kan je combineren met bessen, appels, noten en kaneel of zelfs een paar stukjes donkere chocolade, die ook procyanidine bevatten.

Dieet

Naast de 125 ml rode wijn per dag en de andere voedselwaren met procyanidine, zou je iedere dag drie gezonde, caloriearme maaltijden moeten eten. Probeer in je maaltijden onder meer gestoomde groenten, noten, bessen , tomaat, sardines, sinaasappels, sla, tonijn, witte bonen, avocado, waterkers, makreel, bonensoep, lever, bruine rijst, scampi’s broccoli, venkel, kip, waterkers, basilicum, bulgur en kiwi te verwerken.

Effecten

Het dieet zou kunnen leiden tot:

– Een verbeterde bloedsomloop
– Vermindering van de slechte cholesterol
– Smallere taille (verminderd buikvet)
– Verminderd hongergevoel
– Stralende huid

Shangri-La dieet

Het Shangri-La dieet werd bedacht door Seth Roberts, professor aan de psychologiefaculteit van de Universiteit van Californië. Shangri-la is een plek in de Himalaya, waar mensen het geluk vinden. Het dieet heet zo omdat iedereen er op een eenvoudige manier slank mee zou kunnen worden.

Set point

Volgens professor Roberts heeft ieder lichaam een persoonlijke waarde, een set point. Het lichaam vertelt ons hoeveel voedsel we nodig hebben om een bepaald gewicht te bereiken. Het is onmogelijk om minder te wegen dan dit set point. Hoe hoger dit set point, hoe meer we zullen eten en hoe moeilijker het is om af te vallen. Minder wegen dan het set point is erg moeilijk.

De smaak van het voedsel zou je set point voor een deel mee controleren. Smakelijk voedsel zou er namelijk voor zorgen dat je lichaam vetter wilt worden. Zo zouden frieten en chocolade ons niet dik maken omdat ze veel vet en suiker bevatten maar omdat onze hersenen de smaak ervan verbinden met veel calorieën. Daardoor hebben we steeds meer zin in deze voedingsmiddelen.

Suiker en olie

Dit patroon zouden we doorbreken door neutrale voedingsmiddelen te eten. Die neutrale voedingsmiddelen zijn volgens Roberts suiker en neutrale olie. Deze voedingsmiddelen zijn alleen maar zoet. Wie regelmatig olie en suiker eet zal zijn persoonlijke waarde laten dalen. Daardoor zal je minder zin hebben om te eten.

Het principe berust op twee regels:
Neem dagelijks 100 tot 400 calorieën in de vorm van suikerwater (1 eetlepel suiker op 2 deciliter water) of neutrale olijfolie.
Neem dit minstens een uur voor de maaltijd. Zo zal het lichaam het niet in verband brengen met de maaltijd.

Voor- en nadelen

Het dieet remt je eetlust, waardoor je minder honger hebt. Je hoeft je gewone voedingspatroon ook niet te veranderen, maar je kan gewoon drie maaltijden per dag blijven verbruiken. Het enige dat je moet doen is je tussendoortjes vervangen door suikerwater.

Nadelen van het dieet zijn dat suikerwater en olijfolie niet alleen niet lekker zijn, maar ook geen nuttige voedingsstoffen bevatten.

Dreamline dieet

Dreamline is een afslankclub, die op regelmatige basis bijeenkomsten organiseert waarbij er aandacht is voor persoonlijke begeleiding.

Het Dreamline dieet is geen crashdieet. Als je voor dit dieet kiest, zal je geleidelijk aan afvallen, aan een tempo van ongeveer 1 kilo per week. Dit is de meest gezonde manier. Per dag krijg je gemiddeld 1150 à 1350 calorieën binnen.

De basis voor het menuplan van Dreamline is de schijf van 4. Schijf 1 bestaat uit graanproducten, brood en pasta, schijf 2 uit groente en fruit, schijf 3 uit vlees,vis,kaas,eieren en vervangers, schijf 4 uit oliën en vetten.

Naar een dreamlineclub gaan kan je voorlopig alleen in Nederland. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro, daarna betaal je 6 euro per uur.

Volgende producten moeten iedere dag in je voeding aanwezig zijn:

– 500 ml halfvolle melk, magere yoghurt of karnemelk
– 3 vruchten (eventueel vruchtensap)
– een afgestreken eetlepel boter, margarine, olie, vet of mayonaise
– 120 gr plusgroenten: artisjokken, bietjes, doperwten, aubergines gemberwortel, rabarber, schorseneren, spruiten, bamboescheuten,  uien, venkel, wortel, courgettes, peulen, tuinbonen, sjalotten
– Maximum 3 eieren per week
– Drink per dag 1,5 liter vocht
– Kies magere vleessoorten en  zuivelproducten

 Eetschema

Ontbijt:

Begin met 100 ml vruchtensap.

Een half uur later: 1 snee bruin volkoren of 2 volkoren crackers belegd met een van de volgende producten:

– 1 ei
– 20 gram vleeswaren of vegetarisch beleg
– 10 gram pindakaas of 15 gram kaas
– 50 gram cottage cheese
– 50 gram magere kwark
Besmeer met dieethalvarine of margarine

Of in plaats van het bovenstaande 30 gram graanproducten (cornflakes, muesli, griesmeel, havermout etc) met halfvolle melk, magere yoghurt of karnemelk.

Lunch:

2 sneeën bruin brood ( of 1 snee bruin brood en 2 volkoren knäckebröd), belegd met een van de volgende producten:

– 2 eieren
– 35 gram magere vleeswaren
– 80 gram vis
– 100 gram cottage cheese
– 15 gram pindakaas of 30 gram kaas
– 50 gram magere kwark

Besmeer met dieethalvarine of margarine

Diner:

– 120 gram plusgroenten (zie voedselschijf)  en onbeperkt overige groenten, bijvoorbeeld: andijvie, bloemkool, broccoli, prei, sla (alleen ijsbergsla), tomaten, paddenstoelen, prei, paprika, snijbonen, knolselder, taugé, komkommer, knolraap, alfalfa, augurken, witloof, zuurkool, asperges, augurken, sperziebonen, knolraap, kool, enz.
– 100 gram aardappelen, rijst of volkorenpasta
– 100 gram vis, wild of gevogelte.

Sonomadieet

Het Sonomadieet is een dieet dat ontwikkeld werd door de Amerikaanse diëtiste Connie Guttersen. Het werd vernoemd naar de Amerikaanse streek Sonoma, ten noorden van San Francisco. De bewoners van dit gebied zijn een stuk slanker dan de gemiddelde Amerikaan. Dat komt volgens Guttersen doordat hun eetstijl veel lijkt op die van de mensen uit de gebieden rond de Middellandse Zee. Volgens Guttersen moet je om af te vallen niet het eten achterwege laten dat je graag hebt, maar het juiste voedsel in de juiste hoeveelheden eten.

Drie fasen

Het Sonomadieet is opgebouwd uit drie fasen. In de eerste fase, die tien dagen duurt, moet je het leren stellen met minder grote hoeveelheden suiker en geraffineerde  producten. Met andere woorden, je moet je eigen gewoontes veranderen. In deze fase val je veel af op een korte tijd.

De tweede fase is de langste fase. Die duurt tot je je streefgewicht bereikt hebt. In deze fase zul je geleidelijk aan vermageren. De nadruk ligt op het genieten van de maaltijd en traag eten.

Als je je streefgewicht behaald hebt, stap je over op de derde fase. In deze fase ligt het accent op het behouden van je gewicht. Maar je mag je soms wel eens tegoed doen aan zoetigheden of snacks of een glaasje wijn.

Wat mag je eten en wat niet tijdens het Sonomadieet?

Bij het Sonomadieet is het vooral de bedoeling dat je kleinere hoeveelheden eet. Om daarvoor te zorgen, zijn er zelfs speciale borden op de markt gebracht. Deze zijn kleiner dan de doorsnee borden, maar doordat het bord vol ligt, krijg je toch het idee veel gegeten te hebben.

Voedsel met verzadigde vetten, zetmeel en suikers moet je tijdens het Sonomadieet achterwege laten. Groenten en granen maken het belangrijkste deel uit van de maaltijden. 10 soorten voedsel worden bestempeld als ‘power foods’, waaronder tomaten, broccoli, spinazie, amandelen, bosbessen, aarbeien, volle granen, olijfolie, druiven en Spaanse peper.

Hoe van start gaan met het Atkinsdieet

Het Atkinsdieet zegt je wel iets maar je weet niet goed hoe eraan te beginnen? Volg volgend zesstappenplan en het zal gesmeerd verlopen!

Leer er alles over

Op het internet vind je duizenden informatiebronnen over het Atkinsdieet. Maar niets kan opboksen tegen de originele boeken van Robert Atkins. Voordat je met het dieet van start gaat, is het belangrijk te weten waar je aan begint en ook de redenen erachter kent.

Leer hoe je koolhydraten moet tellen

Om het Atkinsdieet te doen slagen, moet je van alles wat je eet weten hoeveel koolhydraten het bevat. Het is dus erg belangrijk dat je koolhydraten leert tellen. Er bestaan boeken, maar je kan het ook door een computerprogrammaatje laten uitrekenen.

Weet wat je mag eten

Er zijn vier fasen in het Atkinsdieet. De eerste fase, die twee weken duurt, is de strengste. Daarna mag je langzaamaan terug meer koolhydraatrijke producten eten.

Plan op voorhand

Wanneer je aan een nieuw dieet begint, is het erg belangrijk dat je op voorhand plant wat je gaat eten. Doe inkopen voor minstens een week en ga op tijd naar de winkel als het op is.

Waag de sprong

De eerste week van een nieuwe manier van eten is doorgaans uitdagend. Er zullen moeilijke momenten zijn, je lichaam moet zich immers nog aanpassen aan een nieuwe manier van eten.

Zoek steun

Dit zou wel eens de belangrijkste stap kunnen zijn. Zoek steun bij vrienden of familieleden. Vind, als het mogelijk is, iemand die samen met jou aan het dieet wilt beginnen. Op het internet zal  je veel forums tegenkomen voor mensen die met hetzelfde dieet bezig zijn.

Voor- en nadelen van het Atkinsdieet

Over het Atkinsdieet is al veel gezegd en geschreven. Over het feit of het dieet nu goed of slecht is voor je lichaam, kan je eindeloos blijven discussiëren. We overlopen hier even de voor- en nadelen.

Voordelen

Je mag ‘verboden voedsel’ eten
Mensen die het Atkinsdieet volgen zijn vaak blij dat steak, boter en room terug op het menu mogen staan. Ze moeten er wel bij stilstaan dat je volgens Atkins verschillende soorten vetten moet consumeren en olijfolie en omega-3 niet over het hoofd moet zien.

Het is een eenvoudig dieet om mee van start  te gaan

Nadat je weet welk voedsel je mag eten en een idee hebt van hoe je koolhydraten moet tellen, kan je meteen aan de slag gaan. Het dieet legt sterk de nadruk op hoe je je koolhydratenspiegel te weten komt. Mensen zijn namelijk op verschillende manieren gevoelig voor koolhydraten.

Het is een populair dieet waarover je makkelijk informatie vindt

Er zijn veel websites over het Atkinsdieet. Ook in je boekhandel zal je ongetwijfeld wel wat boeken vinden.

Nadelen

Je moet koolhydraten tellen bij alles wat je eet.

De introductiefase is controversieel

De introductiefase is waarschijnlijk het meest besproken deel van het Atkinsdieet. Het onbeperkt consumeren van eiwitten en vet wordt zo geïdentificeerd met Atkins dat veel mensen denken dat het het dieet is. Bij de introductiefase komen veel moeilijkheden kijken. Veel mensen reageren rond dag 3-5 slecht op het dieet. Dat gevoel gaat altijd weg, maar ze blijven het zich wel herinneren.

Je moet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenspelen op een minimum aan koolhydraten

Dit zou niet zo erg zijn als de introductiefase echt maar twee weken zou duren, maar veel mensen verlengen de periode. Vitaminen en mineralen kunnen vervangen worden door supplementen, maar fytochemicaliën (actieve stoffen die voorkomen in planten en een positieve invloed hebben op de gezondheid) niet. Uitzoeken welke hoeveelheid koolhydraten voor jou geschikt is, kan behoorlijk tijdrovend zijn.

De verveling kan toeslaan

Een dieet met zo goed als geen koolhydraten kan gaan vervelen na een tijdje.

Genotype dieet

De nieuwste trend in de wereld van het diëten is het genotype dieet. Nadat Amerikaanse beroemdheden als Oprah Winfrey het dieet aan de borst gedrukt hebben, volgen duizenden mensen hun voorbeeld.

Het Genotype dieet werd, net als het bloedgroepdieet, ontwikkeld door natuurkundige Peter d’Adamo. Hij baseert zich op de theorie dat onze genen bepalen welke voedingssoorten ons doen verdikken. Volgens de professor is dat de reden waarom zoveel mensen moeite hebben om af te vallen, ook als ze op hun voeding letten.

Zes typen

Er zijn zes basistypes, maar om te bepalen tot welk genotype je behoort, hoef je geen bloedtest af te leggen. Lichamelijke  en erfelijke kenmerken zoals je gezondheid en je figuur bepalen je type. Je kan je genotype dus op een eenvoudige manier zelf bepalen.

De zes genotypes zijn: de jager, de verzamelaar, de leraar, de verkenner, de krijger en de nomade.

Ieder van de zes genotypes heeft zijn eigen gewichtsproblemen en metabolisme en heeft zodoende zijn eigen dieet nodig. Daarbij hoef je niet minder te gaan eten, maar wel anders te gaan eten. Zo zal je lichaam niet alleen goed in vorm blijven, maar zal je je ook energieker voelen.

Het boek waarin het dieet beschreven wordt, ‘Leven volgens je genen: het Genotype Dieet’, vliegt ondertussen als zoete broodjes over de toonbank.

Wat mag je eten na een gastric bypass?

Wat je eet, hoe je eet en hoeveel je eet, verandert nadat je een gastric bypass ondergaan hebt. De operatie heeft immers de anatomie van je spijsverteringssysteem veranderd. Je maag is nu veel kleiner en delen van je dunne darm worden overgeslagen. Een diëtist kan je helpen met het opstellen van een aangepast dieet. Het zal immers wennen zijn.

De eerste drie maanden

Tot één à twee dagen na de operatie zul je niet mogen eten. Daarna mag je enkel die producten consumeren die opgenomen zijn in het aangepaste dieetprogramma. Op die manier kan je lichaam genezen en worden de lichaamsdelen die nog moeten genezen niet te veel onder druk gezet. Je lichaam kan zo ook langzaamaan wennen aan je nieuwe eetgewoonten. Hierin kun je verschillende fasen onderscheiden:

1. Vloeistoffen

Voedsel dat vloeibaar of half vloeibaar is, vooral water bevat en op kamertemperatuur te consumeren is. Voorbeelden hiervan zijn sap, bouillon, pap en magere roomsoep. Het vloeistoffendieet moet je ongeveer twee dagen volgen.

2. Gepureerd voedsel
Voedsel dat eruit ziet als een zachte brij of een dikke vloeistof. In gepureerd voedsel zitten geen ‘vaste stukjes’ eten. Het gepureerd voedsel-dieet moet je twee tot vier weken volgen.

3.Zacht voedsel
Mals voedsel dat gemakkelijk te kauwen is, zoals gemalen of zeer fijn gesneden vlees, ingeblikt of zacht fruit en gekookte groenten. Zacht voedsel moet je zo’n acht weken eten voordat je mag overstappen naar normaal voedsel.

Tijdens het dieet moet je meerdere kleine maaltijden per dag eten en  in kleine slokjes drinken. Begin met zes kleine maaltijden per dag, maak daar vervolgens vier van, om uiteindelijk te eindigen bij het normale aantal van drie per dag. Elke maaltijd moet bestaan uit proteïnerijke producten, zoals mager vlees, magere zuivelproducten (yoghurt, kaas) of eieren. Proteïnen zijn erg belangrijk voor het herstel van je lichaam na de operatie.

Levenslange veranderingen

De veranderingen van ons spijsverteringssysteem hebben een invloed op de hoeveelheid die we kunnen eten en drinken bij iedere maaltijd. Om problemen te vermijden en ervoor te zorgen dat je de voedingsstoffen krijgt die je nodig hebt.

1. Eet kleine hoeveelheden

Juist na je operatie kan je maag maar 100 à 200 gram voedsel bevatten. Maar hoewel je maag na verloop van tijd kan uitzetten en weer meer voedsel aankan, zul je na drie maanden nog altijd niet meer dan 1 à 1,5 kopje voedsel per dag kunnen eten. Te veel eten zorgt er niet alleen voor dat je meer calorieën consumeert dan je nodig hebt, maar veroorzaakt ook pijn, misselijkheid en braken. Eet alleen de aangeraden hoeveelheden en stop met eten voordat je je te vol voelt.

2. Eet en drink langzaam
Te snel eten en drinken kan leiden tot het dumpingsyndroom. Als voedsel en drank je dunne darm te snel bereiken, kan dat misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid en zweten veroorzaken. om het dumpingsyndroom te voorkomen, kan je best voor drank en voedsel kiezen dat niet veel suiker en vet bevat. Neem kleine hapjes eten en kauw ze tot puree voordat je ze doorslikt.

3. Drink tussen de maaltijden
Vloeistoffen drinken bij je maaltijd kan leiden tot pijn, misselijkheid, braken en het dumpingsyndroom. Als je bij het eten veel drinkt, kan je je al snel vol gaan voelen, wat je het eten van voedselrijk voedsel belet. Probeer 6 tot 8 glazen per dag te drinken.

4. Probeer nieuw voedsel uit
Na de operatie kunnen bepaalde producten leiden tot pijn, misselijkheid en braken of kan het blokkeren van de opening van de maag. Of je bepaalde voedingsproducten tolereert, hangt af van persoon tot persoon. Probeer elke keer maximum één nieuw product en kauw het grondig voor je het doorslikt. Als je je slechter gaat voelen, eet het dan niet. Misschien kun je ze na verloop van tijd terug eten. Voedsel en drank die een risico vormen zijn onder meer brood, pasta, rijst, rauwe groenten, melk en koolzuurhoudende dranken.

5. Neem vitaminen- en mineralensupplementen

Na de operatie, zal je lichaam moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen. Het grootste deel van je maag en van je dunne darm wordt namelijk overgeslagen, waardoor de voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Neem dus regelmatig vitaminen- en mineralensupplementen.

Hoe kies ik het dieet dat het best bij mij past?

Voordat je begint met op je gewicht te letten, moet je natuurlijk kiezen welk dieet het best bij je levensstijl en persoonlijkheid past. Maar hoe kies je nu welk dieet het best bij je past?

Hoe ga ik om met voedsel?

Ben je een ouder die alle maaltijden bereidt? Kies een dieet dat past binnen je routine. Te veel beperkingen zullen je goede voornemens alleen maar saboteren. Kies voor een dieet waarbij je partner en kinderen gewoon kunnen mee-eten.

Ben jij een single en een harde werker? Kies dan geen crashdieet met weinig calorieën, maar een waar je nog genoeg energie uit haalt. Vul je dieet aan met veel sport,  schrijf je in bij de dichtstbijzijnde fitnessclub, ga joggen in het park, enz.

Ben je veel op reis voor je werk? Denk dan eens na over tot welk gezond voedsel je eigenlijk de toegang hebt. Pak altijd je loopschoenen mee en maak gebruik van het hotelzwembad en de fitnessclub.

Wat is mijn persoonlijkheid?

Ben je erg georganiseerd en let je op details? Dan kun jij een ‘moeilijker’ dieet dat rekening houdt met verschillende voedingsstoffen zeker aan. Misschien is het Zone-dieet wel iets voor jou?

Heb jij steun van buitenaf nodig? Sluit je dan aan bij een dieetgroep als Weightwatchers

Eet  je graag snacks of heb je genoeg met drie maaltijden per dag? Dan is een dieet met vervangmaaltijden misschien wel iets voor jou. Dat kunnen voorverpakte soepen, snoeprepen of shakes zijn. Zo heb je altijd iets binnen handbereik en zul je niet zo snel ‘zondigen’.

Ben je een vegetariër? Proteïnerijke diëten die de nadruk leggen op vlees en zuivel zijn dan zekeker niets voor jou. Een dieet met veel vezelrijke producten zal eerder iets voor jou zijn.

Hoe zorg ik voor voldoende beweging?

Train je graag alleen? Probeer dan eens te gaan lopen, fietsen of zwemmen.
Heb je veel aanmoediging nodig? Misschien zegt het je wel iets een personal trainer in dienst te nemen.
Train je graag in groep? Probeer eens een teamsport als voetbal, basketbal, enz . Sluit je aan bij een club.
Ben je avontuurlijk aangelegd? Kajakken, muurklimmen of moutainbiken zeggen je dan misschien wel iets.