hit counter
header

Zo kom je niet bij tijdens de feestdagen

Vind jij het ook zo moeilijk tijdens de feestdagen op je gewicht te letten? Wel, dan ben je niet alleen, want de meeste mensen die op dieet zijn vinden dit de moeilijkste periode. Veel eten en weinig lichaamsbeweging leidt ertoe dat we tijdens de feesten snel bijkomen. Voor wie dus kan voorkomen dat hij niet te veel eet en voldoende beweegt, zullen de feestdagen meevallen. Afvallen tijdens de feestperiode mag dan al een beetje hoog gegrepen zijn, maar op gewicht blijven is dat niet.

Blijf actief en volg zoveel mogelijk je dagelijkse routine

Tijdens de feesten in december en januari is het erg moeilijk je routine te volgen. Mensen die het druk hebben, laten hun yogalessen,  hun wekelijkse zwempartijtje en hun bezoekjes aan het fitnesscentrum gemakkelijk vallen omdat ze te veel andere dingen te doen hebben zoals het huis schoonmaken en versieren, koken en bakken en natuurlijk… inkopen doen.

Het goede nieuws is dat je door van de ene naar de andere winkel te gaan ook al heel wat calorieën verbrandt. Ook je huis versieren kan een vrij intensieve bezigheid zijn: dozen optillen en verslepen, buigen, draaien en trekken zullen zorgen voor extra lichaamsbeweging zonder dat je het doorhebt!

Zorg ervoor dat je niet te hongerig wordt

Als je naar een feestje gaat en al hongerig bent, zal alles er nog verrukkelijker uitzien dan anders. En daardoor zul je er natuurlijk ook meer van eten. Probeer iedere dag te starten met een stevig, gezond ontbijt. Kies voor iets met veel proteïnen. Als je op een feest bent, eet dan zoveel mogelijk groenten om je vol te doen voelen. Deze twee dingen zullen je helpen je honger onder controle te houden en zullen je ervan weerhouden je op alles te storten dat er enigszins eetbaar uitziet.

Ga je naar een feestje en weet je dat er weinig tot geen groenten zullen zijn, maar vooral chips, nootjes, koekjes en andere dikmakende versnaperingen zullen zijn, eet dan op voorhand al iets.

Blijf uit de buurt van het voedsel

Op de meeste feestjes is het voedsel talrijk en overal aanwezig. En zelfs als het voedsel niet recht voor je neus staat kun je het nog ruiken. Proberen er gewoon ‘uit de buurt te blijven’ is onrealistisch en zal voor sommigen als een echte marteling aanvoelen. Voor veel mensen geldt dat als ze iets niet mogen, ze het nog meer willen.

Laat jezelf toe alles te eten waar je zin in hebt, maar neem slechts de helft van de hoeveelheid die je normaal zou eten.  Wacht daarna 20 tot 30 minuten voordat je opnieuw iets eet. Op deze manier kun je nog altijd genieten van het lekkere eten en de feestdagen, maar zonder dat je te veel calorieën, vet, suiker en andere slechte stoffen consumeert. Door elke keer een halfuurtje te wachten kan je lichaam perfect inschatten wanneer het genoeg heeft.

Draag kledij die je een beetje strak zit

Door kleren te dragen die je strak zitten zal je je sneller vol voelen en zul je minder snel te veel eten. Losse kledij nodigt uit tot te veel eten.

Neem kleine porties

Probeer grote hoeveelheden salade en groenten op je bord te scheppen en houd een kleiner plaatsje over voor andere dingen. Door steeds een klein beetje te nemen van de lekkere maar ongezonde dingen krijg je niet het gevoel dat je veel moet laten.

Je mist niets als je op dieet bent

Misschien wil je wel op dieet, maar heb je schrik dat je je favoriete voedsel niet langer mag eten. Wel, dan is er goed nieuws, want je hoeft je lievelingsmaaltijden helemaal niet te laten staan. Of je nu van kaas houdt, van spaghetti of Chinees, je mag het allemaal eten, zolang het maar met mate gebeurt.

Soms kun je bepaalde ingrediënten wel vervangen zonder dat je uiteindelijke recept verandert. Kippenborst zonder vel of magere room, om maar enkele voorbeelden te noemen. Aan je gerechten kun je smaak toevoegen door te experimenteren met kruiden, specerijen, dieetbouillon, sapjes en magere sausjes.

Vetten

Ook is het belangrijk om te weten dat bepaalde vetten beter voor ons zijn dan andere. Vet volledig uit je dieet schrappen is onmogelijk. We moeten er gewoon minder van eten en voor gezondere varianten kiezen. Denk aan olijfolie, koolzaadolie, avocado’s, walnoten, vlaszaad en zalm in plaats van boter, frietjes, steak en mayonaise.

Eetgewoonten veranderen

De boodschap hiervan is: denk niet dat je iets ontnomen wordt als je op dieet bent. Je zult je niet hongerig voelen. Als je gewoon bent erg grote porties te eten, zul je je waarschijnlijk wel een beetje hongerig voelen. Maar dieetvoeding eten en eenvoudige koolhydraten vervangen door minder geraffineerde volkorenproducten en voldoende fruit en groenten zou moeten voorkomen dat je je hongerig voelt.

Maar als je je hongerig voelt, zoals iedereen wel eens voorheeft, zal niemand je verbieden tussen de maaltijden in een snack te nemen. In plaats van naar de koekjestrommel te grijpen, kun je beter kiezen voor snacks met meer voedingswaarde. Een portie amandelnootjes, een appel of een peer, een potje dieetyoghurt of een kom volkoren cornflakes, het kan allemaal.

Je eetgewoonten veranderen zou je kracht moeten geven en je inspireren. Door creatieve en gezonde manieren te vinden om je voedsel te bereiden zul je niet langer in je keuken moeten staan dan daarvoor. Een magere kipfilet, varkenslapje of vis bakken, een magere saus bereiden en volkorenrijst in de magnetron opwarmen zal je bijvoorbeeld niet meer dan een halfuur tijd kosten.

Minder vet consumeren zal je gezonder maken en doen afvallen, zolang je de porties niet groter maakt of suikerrijk voedsel eet om te compenseren. Probeer ook iets vaker lichaamsbeweging te doen, ook al is het maar door dagelijks met de hond te gaan wandelen. Sommige mensen denken dat van lichaamsbeweging meer honger krijgen, maar dat is niet het geval.

Mag Je Eieren Eten als Je Wilt afvallen?

Over eieren doen veel fabeltjes de ronde, maar hoe zit het er nu echt mee? Bevatten eieren veel vet? En kun je ze eten als je op dieet bent?

Eieren kunnen deel uit maken van een afslankdieet, zolang je ze maar met mate eet.  Eieren worden al jaren kritisch bekeken omdat ze veel cholesterol bevatten. Eén ei bevat ongeveer 210 mg. cholesterol.  Een normale volwassene zou dagelijks ongeveer 300 mg cholesterol mogen consumeren.

De meeste mensen eten twee of zelfs drie eieren als ze een roerei of een omelet maken. En zo eet je al snel meer dan de aangeraden hoeveelheid van 300 mg. Maar als je je aan de aanbeveling van 300 mg. per dag houdt, zou je per week maar twee gerechten op basis van ei (roerei, omelet) of dagelijks één eitje mogen eten.

Cholesterol

Wetenschappers onderzoeken nog steeds of er een rechtstreeks verband bestaat tussen de cholesterol die je terugvindt in het bloed of de cholesterol die in ons voedsel zit. Er zijn veel factoren die het gehalte aan bloedcholesterol beïnvloeden, waaronder erfelijke factoren, dieet, leeftijd, roken en lichaamsbeweging. Maar er is voldoende bewijs dat de inname van verzadigde vetten en transvetten een grote invloed hebben op de cholesterolspiegel.

Vet

Veel cholesterolrijk voedsel bevat ook verzadigde vetten en transvetten. Eieren hebben dat niet. Een ei bevat 5 gram vet (ongeveer 8% van de dagelijkse aangeraden hoeveelheid), waarvan maar 1,5 gram verzadigde vetten zijn. Maar eieren worden vaak samen met voedsel dat veel vet bevat geconsumeerd , zoals kaas, spek of worst.

Voedingsstoffen

Eieren zijn een goede bron van proteïnen en bevatten meer dan een dozijn vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, zink, foliumzuur, riboflavine, fosfor en vitaminen A, D, E en B-12. Die voedingsstoffen bevatten samen zo’n 70 calorieën.

Omega 3-vetzuren

Tegenwoordig zijn er ook eieren op de markt die omega 3-vetzuren bevatten. Omega 3-vetzuren kunnen niet geproduceerd worden door het lichaam zelf en verminderen het risico op hartaandoeningen. Zo’n ei bevat evenveel omega 3-vetzuren als een stuk vette vis (bijvoorbeeld zalm) van 100 gram.

Eigeel en eiwit

Al het vet en het cholesterol van een ei zit in het eigeel. De meeste proteïnen zitten in het eiwit. Om meer eieren te mogen consumeren, kun je voor bepaalde eieren dus het eiwit weglaten. In plaats van een volledig ei kun je ook twee eieren zonder het eigeel eten. Maar let wel op, want dit beïnvloedt je recepten. Gebak heeft bijvoorbeeld een totaal andere smaak als je alleen eiwit gebruikt. Als je niet graag bakt met alleen het eiwit, dan kun je ook altijd een mengeling gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld twee eiwitten en een heel ei.

Zo voorkom je dat je te veel eet

Waarom blijf je maar voedsel in je mond scheppen, terwijl je best weet dat dit niet goed voor je is? Hoe komt het dat je je iedere dag overeet? In deze tekst gaan we dieper in op het waarom en op de manieren waarop je ermee kunt stoppen.
Honger en verzadiging zijn niet de enige redenen waarom we beginnen en stoppen met eten.

Te veel eten hangt samen met verschillende factoren zoals de porties, de kleur van het eten, de geur, de slogans op de verpakking van je voedsel, of de tv aanstaat of niet, etc. Door beter te begrijpen hoe de voedselpsychologie werkt, kunnen we de mechanismen beter herkennen en er iets aan doen.

Omgeving

De omgeving waarin het voedsel geserveerd wordt, heeft een enorme invloed. Bij fastfoodrestaurants hangen de winsten voor een deel af van de snelheid waaraan de klanten hun maaltijd verorberen. Klanten die hun maaltijd op hebben, maken immers snel plaats voor andere klanten. Bij klasserestaurants ligt dat anders. Zijn proberen de klanten te laten zitten en op die manier zo veel mogelijk te laten drinken, voorgerechtjes en een dessert te laten nemen.

Ben je thuis, zet dan de tv uit en speel een cd’tje met trage muziek af. Gebruik degelijk servies en zeker geen plastieken borden en bekers. Als je echt minder wilt eten, kun je ook gaan voor de radicale aanpak. De kleur blauw wordt psychologisch gezien het meest geassocieerd met verrotting en schimmel. Hang een blauw lichtje in je koelkast.

Portie en borden

Hoe groter onze borden, hoe kleiner we de portie inschatten die erop ligt. Uit onderzoek blijkt dat zowel het servies als de porties aanzienlijk groter geworden zijn de laatste 20 jaar. Gemiddeld bedraagt de doorsnede van een bord in een restaurant tegenwoordig ongeveer 30 centimeter, t.o.v. 23 centimeter in de jaren ’70. Geen wonder dus dat de porties dubbel zo groot zijn. Gebruik thuis kleinere borden en kommen.

Als je op restaurant bent en zo’n groot bord krijgt, eet dan eerst de helft ervan op. Wacht vervolgens 10 minuten voor je je aan de tweede helft waagt. Terwijl je praat en water drinkt, heeft je maag de kans alvast wat te verteren en te besluiten of je genoeg gehad hebt.

Prikkels

Ons eetgedrag wordt voor een groot deel bepaald door de vele prikkels die de hele dag op ons afgevuurd worden. Die prikkels leiden ertoe dat ons eetgedrag zich ernaar gaat conditioneren.  Denk maar eens aan die late avondlijke snacks voor tv.

Sla je ontbijt niet over en neem eventueel een andere route naar het werk, als je zo prikkels (van fastfoodrestaurants, bakkerijen, etc.) kunt vermijden. Een andere tactiek is tijdens het eten zoveel mogelijk afleiding vermijden. Als je je enkel en alleen concentreert op het eten, zul je waarschijnlijk minder eten.

Aanbod

Een te groot aanbod aan voedselwaren is een van de grootste boosdoeners. Je gaat dan immers van alles wel iets willen proeven. Vermijd buffetten, ontbijtbuffetten, ‘all you can eat-restaurants’ en vergelijkbare formules. Als je op een familie- of zakenfeest een buffet aangeboden krijgt, houd jezelf dan in toom en leg slechts twee producten op je bord. Je kunt altijd teruggaan voor meer.

Taal

Bepaalde taalvormen worden vaak gebruikt omdat ze op onze emoties inspelen en verlangen opwekken. Zo worden producten vaak verbonden met de geografische regio waar ze vandaan komen, bijvoorbeeld ‘Thaise currysaus’. Ook nostalgische etiketten à la ‘op grootmoeders wijze’ doen het goed. Vaak worden gerechten ook al zo beschreven dat je er spontaan van gaat watertanden.

Je kunt je hier tegen verzetten door je simpelweg al bewust te zijn van de marketingtechnieken die toegepast worden. De kleine lettertjes op de verpakking lezen kan ook al helpen.

Waarom eet je niet gezond?

Je hebt geen voedingsdeskundige nodig om je te vertellen dat je lichaam het best functioneert als je een dieet volgt met veel fruit, groenten, volle granen en magere proteïnen. En toch vind je altijd wel een excuus om te kiezen voor minder gezonde maaltijden. Hier vind je een paar van die excuses op een rijtje.

“Groenten smaken niet lekker als ik ze thuis zelf klaarmaak.”

Als mensen zelf groenten klaarmaken thuis, maken ze vaak de fout ze te weinig te kruiden en te gaar te koken. Of je je groenten nu stoomt, roerbakt of grilt, laat ze iets minder lang garen dan je gewoon bent. Groenten moeten nog een beetje knapperig zijn als je ze van het vuur haalt. Voeg er uiteindelijk nog een sausje aan toe en kruid ze voldoende.

“Ik heb geen tijd om te koken.”

In plaats van frieten, kebab of pizza te gaan halen, kun je best eens een kijkje nemen in de supermarkt. Tegenwoordig zijn er een hele hoop gezonde snelklaar- en diepvriesmaaltijden op de markt. Om nog maar te zwijgen van de verse salades! Meer dan genoeg keus dus.

“Snoep en chips haal ik in huis voor de kinderen, maar ik kan er zelf niet afblijven”

Het is natuurlijk makkelijker als je geen snoep in huis haalt. Vergeet niet dat het ook voor je kinderen beter is gezond te eten. Het is aan te raden te beginnen met kleine veranderingen. Koop crackers in plaats van koekjes, light chips in plaats van gewone, chocolademelk in plaats van frisdrank. Kortom, kindvriendelijke alternatieven die voor iedereen beter zijn. Bewaar het ongezonde voedsel voor speciale gelegenheden: popcorn voor in de bioscoop, ijsjes voor op restaurant, enz.

“Fruit en groenten worden zo snel slecht.”

Om te voorkomen dat je fruit en groenten slecht worden voor je ze consumeert, moet je er ten eerste voor zorgen dat je de juiste hoeveelheid koopt. Verse groenten en fruit blijven normaal gezien zo’n zeven dagen goed. Leg je groenten en fruit in je koelkast op ooghoogte. Als je oog er op valt iedere keer dat je je koelkast opent, ga je het al sneller opeten. Mango’s, tomaten en bananen blijven langer goed als je ze niet in de koelkast legt. Als iets begint te rotten, leg het dan zo snel mogelijk weg. Schimmel kan zijn sporen nalaten op de andere verse producten.

“Ik ben verslaafd aan chocolade.”

In plaats van witte of melkchocolade te nemen, kun je in het vervolg misschien kiezen voor pure chocolade. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de flavonoïden (een type antioxidant) de bloeddruk kunnen verlagen en de circulatie verbeteren. Pure chocolade bevat twee keer zoveel antioxidanten als melkchocolade. Kijk in de supermarkt uit naar chocolade die minstens 60% cacao bevat.  Hoe hoger het percentage, hoe minder suiker het bevat.

“Ik ben verslaafd aan koolhydraten”

Als de brandstof bij uitstek voor het brein, zijn koolhydraten een must. Maar het probleem met geraffineerde koolhydraten als snoep en brood is dat ze niet snel vullen waardoor je er veel van gaat eten. Bovendien zorgt de insuline die vrijkomt voor een daling van de bloedsuikerspiegel, wat je moe en hongerig doet voelen.

“Ik weet dat vis goed voor me is, maar ik lust het gewoon niet.”

Niet iedereen houdt van de sterke smaak van vis of zeevruchten. Maar gelukkig bestaan er ook vissoorten met een minder sterke smaak. Vis bevat veel goede omega 3-vetzuren. Vissen als tilapia, kabeljauw, zeebaars of bot vermengen zich makkelijk met andere smaken. Het is ook een goed idee vis te vermengen met een ander gerecht, bijvoorbeeld salade met tonijn.

“Ik heb geen tijd om ’s morgens een lunchpakket samen te stellen.”

Zelf een gezond lunchpakket samenstellen is altijd een goed idee. Je vermijdt dan immers dat je ’s middags calorierijke broodjes of vettige bedrijfsmaaltijden eet. Probeer op zondagavond al een aantal lunchpakketten voor te bereiden voor die week. Sla voldoende pakken magere yoghurt en fruit in, kook een grote ketel soep en zorg voor een aantal volkorenbroden.

“Mijn maag raakt van streek wanneer ik producten eet met veel vezels.”

Het is waar dat een grote dosis vezels je spijsverteringssysteem van streek kan maken. Dit komt door de bacteriën in je darmen die de vezels afbreken en daarbij gassen vrijlaten. Maar je lichaam past zich na twee à drie weken aan aan de extra vezels. Als je dus gemiddeld zo’n 15 gram vezels per dag at, kun je die hoeveelheid optrekken tot 20, dan een paar weken wachten om het op te trekken tot 25.

Ideaal dieetvoedsel voor de zomer

Als de zomer weer in het land komt, en daarmee ook het mooie weer, durven we allemaal wel eens verkoeling te zoeken bij een ijsje, een groot glas frisdrank of een milkshake. Niet zo goed voor je dieet dus. Toch brengt de zomer ook een positieve invloed met zich mee. Bij warm weer hebben je immers minder zin in warme en zware maaltijden, maar ga je eerder kiezen voor lichte, verfrissende maaltijden.

De zomer is het seizoen bij uitstek om te genieten van vers fruit en groenten zoals bessen, meloenen, salade, tomaten, courgettes, komkommer, erwtjes en nog veel meer.
Geen zin om bij dat hete weer urenlang in de keuken te staan? Hier kun je wat inspiratie opdoen voor lichte, eenvoudig te bereiden maaltijden.

Koude soepen

Soep is altijd goed, maar een koude soep is in de zomer ook nog eens erg verfrissend! Lekkere, zomerse soepen zijn onder meer gazpacho, een Spaanse soep met tomaten en andere groenten en komkommer-dillesoep. Als je als voorgerecht soep eet, zul je meestal ook minder honger hebben wanneer het zwaardere hoofdgerecht op tafel komt.

Watermeloen

Blijf je maar zweten in die warme zon? In plaats van naar de diepvries te snellen, kun je beter kiezen voor een stuk sappige watermeloen.

Gegrilde groenten

Groenten zijn gezond. Als je dan ook nog amper olie moet gebruiken voor de bereiding ervan, zijn ze nog eens dubbel zo goed. Gegrilde ajuin, paprika, courgette, wortel, aubergine en asperges zijn heerlijke zomerbereidingen. Je kunt ze gebruiken om schotels te bereiden als:

1. Gegrilde groenten en salade met geitenkaas
2. Gegrilde groentenpita
3. Gegrilde groenten, ricotta, pesto en kaas

Salade

Een salade is een snelle en gezonde maaltijd, waar je zeker geen recept voor nodig hebt. Trek gewoon je koelkast eens open, kijk wat je nog hebt liggen en voeg alles samen tot een lekkere salade!

Caloriearme drankjes

Frisdranken, bier, milkshakes, allemaal verfrissende drankjes die snel naar binnen gaan bij warm weer, maar die voor een hoop extra calorieën zorgen.  Kies voor water,  verse fruitdrankjes, of zelfgemaakte iced tea zonder suiker. Houd je niet zo van de smaak van water? Leg er dan een paar stukjes citroen of sinaasappel  in.

Fruitdesserts

Wie heeft er ijs nodig als de keus aan fruit in de zomer zo overweldigend is? Met fruit kun je heerlijke desserten bereiden. Wat dacht je van gegrilde ananas met rum en rozijnen? Gegrilde perziken met bosbessen en honing? Of gewoon een grote kom fruitsalade met zoveel mogelijk verschillende vruchten?

Kijk uit met die broodjes!

Heb je het geval dat die lekkere broodjes tijdens de lunchpauze je hele dieet verpesten, maar kun je toch niet zonder? Wel, dan is er goed nieuws, want een broodje hoeft niet per definitie heel je dieet om zeep te helpen. Hier vind je een paar tips om de calorieën die je tijdens de lunchpauze tot je neemt tot het minimum te beperken.

Kies voor de juiste broodjesketen

Bij sommige broodjesketens kun je kiezen tussen een aantal ‘gezonde broodjes’.  Let eens op waar je het best terecht kunt!

Vermijd broodjes met ‘salade’

Tonijn-, kip- of andere salades staan vaak synoniem met een met mayonaise overladen broodje.

Kies het juiste brood

Kies voor een bruin of een volkorenbroodje als het mogelijk is. zo krijg je meer vezels binnen. Vermijd wit brood of speciaal brood als focaccia of ciabatta.

Kies voor mager vlees

Houd het bij mager vlees als kalkoenfilet, magere hesp, rosbief of kippenwit. Laat het vettere vlees als salami, mortadella of pastrami.

Houd de kaas binnen de perken

In veel broodjeszaken leggen ze drie tot vier sneden kaas op je broodje. Vraag of ze maar één sneetje op je broodje kunnen leggen.

Kies het juiste sausje

Sla de mayonaise, cocktailsaus of roomkaas over en kies voor minder calorierijke sausen als mosterd of een klein laagje pesto.

Kijk uit voor ‘gesmolten’

‘Gesmolten’ staat synoniem voor ‘kaas’. Kies niet voor warme broodjes die verdrinken in de kaas.

Vegetarisch betekent niet gezond!

Veel mensen gaan ervan uit dat een vegetarisch broodje  per definitie mager is, maar dat is helemaal niet het geval. Veel vegetarische broodjes zijn overladen met kaas, roomkaas of vettige sausjes.

Richtlijnen voor de eerste zes weken van je dieet

Met een dieet van start gaan is best moeilijk. Hoe begin je er precies aan? Wat mag je nog eten en wat niet? Maar wees gerust, als je wilt afvallen hoef je zeker niet elke dag je calorieën te tellen. Het volstaat al om je aan deze zes richtlijnen te houden.

1. Eet proteïne, fruit en/of groenten bij iedere maaltijd

Om voldoende aminozuren binnen te krijgen voor je spieren, moet je ongeveer 300 tot 400 gram kip zonder vel eten, mager rundvlees (ossenhaas, filet mignon, chateaubriand) of vis en zeevruchten (vers, ingevroren of in eigen nat verpakt) of een eitje of twee tot drie eiwitten. Eet bij elke maaltijd een portie vers fruit of groenten.

2. Eet elke dag een half kopje ongezouten noten of zaadjes met vers fruit

Noten bevatten veel vet en calorieën, maar zijn ook goede bronnen van proteïne, vezels, goede vetten en antioxidanten. En, nog belangrijker, ze stillen je honger. Kies voor noten met weinig calorieën, zoals amandelnoten. Als je je laatste maaltijd meer dan drie uur voor het slapengaan verbruikte, kun je net voor je naar bed gaat nog wat noten eten.

3. Vermijd de eerste drie weken zuivel-, soja- en graanproducten

Aan dit voedsel zijn heel wat mensen gevoelig. Consumptie ervan kan dus leiden tot een laag energiepeil, een droge, ongezonde huid en een gezwollen buik. Vanaf week vier kun je aan iedere maaltijd 100 calorieën zuivel- of sojaproducten toevoegen. Vanaf week vijf kun je aan iedere maaltijd ook 100 gram volkorenvoedsel toevoegen (brood, pasta of bruine rijst)

4. Sluit geraffineerd voedsel uit

Je kunt het de eerste zes weken beter zonder chips, koekjes, enz. doen. Daarna kun je het best met mate eten. Geraffineerde koolhydraten dragen namelijk bij tot ontstekingen.

5. Drink een glas bij alles wat je eet

Kies voor water, ongezoete koffie of thee. Vind je dat water te weinig smaak heeft? Voeg er dan een schijfje citroen of sinaasappel of een aardbei aan toe.

6. Neem voldoende vitamines in

Neem iedere dag een multivitaminetablet en zorg ervoor dat je de nodige voedingsstoffen naar binnen speelt.

De valkuilen van een dieet vermijden

Hoe goed je ook bezig bent met je dieet, op een gegeven moment zul je zeker in de verleiding komen het afslanken even te vergeten en je voluit op het eten te storten. Hier lees je wat de moeilijke momenten zijn in een dieet en wat je moet doen om er niet aan toe te geven.

Een avondje restaurant

Voor die ene avond per week dat ik op restaurant ga, kan ik mijn dieet gerust aan de kant schuiven, denken velen. Maar wees je ervan bewust dat je je ook op restaurant aan de regels kunt houden.

Voel je ten eerste al niet verplicht alles op te eten, ook al heb je er een aanzienlijk bedrag voor neergeteld. Op restaurant zijn de porties vaak enorm, als je alles opeet, krijg je dus veel te veel calorieën binnen. Afhankelijk van in wat voor zaak je gaat eten, kan je de portie misschien wel met iemand delen?

Een kwalijke gewoonte die je ook beter afleert, is je voor het eten komt je al vol te stouwen met brood. Probeer ook langzaam te eten. Het kan namelijk 20 minuten duren voor je je echt vol voelt.

Op vakantie

Als je op vakantie bent, wil je boven alles natuurlijk genieten, ook wat het eten betreft. Op vakantie zetten mensen hun dieetprincipes vaak even opzij. Tel dit op bij een hele dag op het strand liggen en een dieetramp is in de maak!

Bewaar in de koelkast in je hotelkamer of in je vakantiehuis altijd wat gezond voedsel. Als je weet dat je ’s avonds uit eten zult gaan, kun je tenminste een gezond ontbijt en middagmaal verbruiken. Vergeet niet dat je ook op vakantie aan lichaamsbeweging kunt doen. Daarvoor hoef je nog niet meteen te gaan lopen, tijdens eens strandwandeling verbruik je evengoed calorieën. Andere mogelijkheden: een fiets huren en de streek verkennen, beachvolleybal, zwemmen, enz.

Familiefeestjes

Op familiefeestjes krijg je vaak grote hoeveelheden zwaar en vettig voedsel voorgeschoteld. En als je tante urenlang in de keuken gestaan heeft, durf je natuurlijk geen nee te zeggen! Je familieleden willen dat je van het feest geniet en zullen vaak blijven aandringen om het voedsel op te eten.

De truc is beleefd maar duidelijk te zijn. Als je tante Annie je voor de derde keer iets aanbiedt, zeg dan iets in de trant van: ik vind je aardappelgratin erg lekker, maar ik zit echt helemaal vol.”

Op kantoor

Heb je ook zo’n collega’s die altijd wel iets te snoepen bijhebben? Is het moeilijk aan de verleiding te weerstaan als je iedereen ziet snoepen?

Probeer je hierop voor te bereiden. Neem verschillende gezonde snacks mee naar het werk zoals appels, peren, kiwi’s en ander fruit, magere yoghurt, ongesuikerde cornflakes, etc. Probeer veel water te drinken op het werk. Ook dat stilt je honger.

Hoe stop ik met het drinken van frisdrank?

Frisdrank, je vindt het overal! Uit een drankenautomaat kun je zelfs amper nog iets anders nemen. Op café, in de supermarkt, in het fastfoodrestaurant, frisdrank is alomtegenwoordig.

Veel mensen hebben er een gewoonte van gemaakt iedere dag frisdrank te drinken. Cola, Fanta, Sprite, je drinkt er al gemakkelijk een paar glazen per dag van. Als je al om 10 uur ’s morgens een eerste glas cola drinkt, weet je dat het drinken van frisdrank een ongezonde gewoonte geworden is.

Waarom stoppen met veel frisdrank drinken?

Het drinken van frisdrank is op zich nog niet zo’n groot gevaar. Het risico schuilt ‘m erin dat veel mensen frisdrank niet met mate consumeren. Vooral de consumptie van fructose en suiker, twee ingrediënten die overmatig gebruikt worden in frisdrank, zou beperkt moeten worden.

Veel mensen realiseren zich niet voor hoeveel extra calorieën hun drank zorgt. Maar hoe zit het dan met dieetfrisdranken? Wel, dieetfrisdranken zorgen misschien wel voor een verminderde calorie-inname, maar over de schadelijkheid van de artificiële zoetstoffen bestaat nog steeds heel wat discussie.

Hoe pak je het aan?

Stap over op dieetfrisdrank
Alternatieve zoetstoffen mogen dan al niet zo’n goede naam hebben, maar het kan niet slechter zijn dan een glas cola dat het equivalent is van 10 eetlepels suiker.
Kies voor cafeïnevrij
Stoppen met frisdrank is extra moeilijk omdat de cafeïne erin lichtjes verslavend is. Koop cafeïnevrije frisdranken en verminder geleidelijk aan het aantal drankjes met cafeïne.
Zoek alternatieven

Alternatieven voor frisdrank

Sojamelk: bevat veel voedzame stoffen, vitaminen en geen schadelijke stoffen als cholesterol. Aan sojamelk worden vaak smaakjes toegevoegd, ook echte zoetekauwen het wel kunnen smaken.

Melk: melk is de ideale drank om je inname van proteïne, calcium, vitamine D en andere belangrijke voedingsstoffen een boost te geven. In een kop melk zitten ongeveer 85 calorieën.

Water: water lijkt misschien een minder spannend alternatief. Water is smaak- en kleurloos, en daarom vinden veel frisdrankdrinkers het maar niets. Maar waarom niet eens proberen een smaakje aan je water toe te voegen. Een schijfje citroen, een blaadje munt of een aarbei in je glas kunnen al wonderen doen.

Thee: thee is een goed alternatief voor water voor mensen die van dranken met een smaakje houden. Thee bevat zeer weinig calorieën en veel heilzame stoffen, zoals de antioxidanten in groene thee.

Vruchtensappen: vruchtensappen bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Toch kun je er best niet meer dan een glas per dag van drinken, want ze bevatten ook veel calorieën. Maar je kunt het vruchtensap natuurlijk ook altijd aanlengen met water of bruiswater.

Koffie: koffie kan een caloriearm, smaakvol alternatief zijn voor frisdrank. Bovendien is koffie, net als frisdrank, alomtegenwoordig. Geen werkplek waar je geen koffie kunt krijgen!