hit counter
header

Wat zijn eetlustremmers?

Eetlustremmers zijn afslankmiddelen die je in principe een vol en verzadigd gevoel moeten bezorgen, waardoor je minder zult eten.

De vraag blijft natuurlijk of eetlustremmers ook daadwerkelijk doeltreffend zijn. Als het lichaam te weinig voedsel binnenkrijgt, gaat het zich aan die nieuwe situatie aanpassen. Het lichaam gaat dus extra zuinig omspringen met de hoeveelheid voedsel die het binnenkrijgt.

Als je dan toch een grotere portie voedsel naar binnen werkt, zal het lichaam dat meteen omzetten in vet, om zo een reserve aan te leggen. En dat is natuurlijk niet waar je op zit te wachten bij een dieet.

Nadelen

Aan het gebruik van eetlustremmers zijn heel wat nadelen verbonden. De meeste eetlustremmers werden al uit de handel genomen. Een overzicht van de bekende gevaren:

Op langere termijn kan het gebruik van eetlustremmers leiden tot voedseltekorten, bijvoorbeeld tekorten van vitaminen en mineralen.
Veel voorkomende complicaties bij het gebruik van eetlustremmers zijn diarree en darmklachten.
De eetlustremmers met vezelsupplementen (cellulose-, citrus- en gumpreparaten) hebben een erg onbetrouwbare reputatie. Drink er voldoende water bij, anders krijg je waarschijnlijk last van verstopping.
Bepaalde eetlustremmers zouden aandoeningen als pulmonale arteriële hypertensie en problemen met de hart-, mitralis- of aortaklep kunnen veroorzaken.

Besluit

Het gebruik van eetlustremmers kan je gezondheid schaden en is dus absoluut niet aan te raden. De meeste mensen nemen eetlustremmers om een ongezonde levensstijl te compenseren, maar een gezond dieet in combinatie met lichaamsbeweging is een betere keuze.

Als je toch minder honger wilt hebben doorheen de dag, is het aan te raden veel water of bouillon te drinken of meer groenten en fruit te eten.

Houd je dieet vol op restaurant

Een avondje restaurant of een feestje? Laat het je dieet niet verpesten! Deze tips helpen je je calorie-inname op restaurant te beperken.

• Sla je lunch niet over omdat je ’s avonds gaat eten. Anders ben je al uitgehongerd voordat je aan tafel komt en zul je zeker teveel eten. Eet een bruine boterham of een stukje fruit voor je naar het restaurant gaat.
• Probeer zo weinig mogelijk alcohol te drinken. Drink je toch alcohol, doe het dan niet voor het eten, want daar krijg je alleen maar meer honger van. Drink langzaam en tijdens de maaltijd.
• Eet niet teveel brood of appetizers terwijl je op het eten wacht. In veel gevallen zetten restaurants wit brood op tafel, wat nog slechter is.
• Kies als voorgerecht voor een salade of een lichte soep.
• Drink veel water voor, na en tijdens het eten.
• Eet niets dat gefrituurd of gebakken is. Gegrilde of geroosterde gerechten zijn het beste.
• Kies voor vis of zeevruchten in plaats van vlees. Als je toch voor vlees kiest, neem dan kip of mager vlees.
• Kies voor een kopje koffie in plaats van een dessert. Wil je toch een nagerecht, kies dan voor sorbetijs in plaats van gewoon ijs.
• Je bord hoeft niet helemaal leeg! Vaak zijn de porties erg groot en doe je er beter aan om maar de helft op te eten.
• Vraag om de sausjes, dressings en boter apart te serveren. Zo kun je zelf bepalen of je en hoeveel je ervan eet.
• Eet je graag pasta, kies dan een pasta met een saus op basis van groente, in plaats van met veel kaas en room.

Het belang van gezonde voeding

Gezonde voeding is erg belangrijk. Eigenlijk moet iedereen een gezond dieet volgen, of je nu dik of dun, oud of jong, groot of klein bent. Maar waarom is gezonde voeding eigenlijk zo belangrijk?

Voedingsstoffen

Gezonde en gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft, zoals vetten, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Uit die voedingsstoffen put ons lichaam de energie die het nodig heeft. Bij een tekort aan bepaalde voedingstoffen, zal het lichaam niet meer goed functioneren.

De meeste voedingswaren bevatten hoge concentraties aan schadelijke stoffen als zware metalen, bewaarmiddelen, hormonen en andere toxische stoffen. Als je heel vaak hetzelfde product eet, krijg je dus ook meer van dezelfde schadelijke stof binnen. Als je teveel van zo’n stof binnenkrijgt, kan dat een nadelig effect hebben op het lichaam.

Variatie

Breng dus voldoende variatie in je voeding. Als je lichaam alle voedingstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft, zul je je fitter en minder vermoeid voelen en meer energie hebben. De kans dat je ziek wordt, verkleint ook aanzienlijk. Door te variëren in je voeding krijg je meer verschillende vitaminen en mineralen binnen.

Dit betekent allemaal niet dat je teveel moet gaan eten. Teveel eten is namelijk ook belastend voor het lichaam. Op die manier moeten je organen meer verwerken, terwijl ze ook rust nodig hebben.

Bloedgroepdieet

Het bloedgroepdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse natuurarts Peter d’Adamo. Het dieet houdt rekening met het feit dat mensen met een verschillende bloedgroep anders reageren op voeding. Onder de slogan ‘Eat right for your type’ veroverde het dieet de hele wereld.

De bloedgroep van een persoon is een krachtige genetische afdruk, die bepaalt welk voedsel bij hem of haar past. Er bestaat dus geen ‘goed’ of ‘slecht’ voedsel, alleen voedsel dat wel of niet bij de bloedgroep past. Door alleen de voedingsmiddelen te eten die goed voor je zijn, stimuleer je de stofwisseling.

Een voedingsmiddel dat niet bij de doelgroep past, veroorzaakt een afweerreactie, die kan leiden tot klachten als koude handen en voeten, vermoeidheid, obstipatie, overgewicht en allergieën.

Er bestaan 4 bloedgroepen: A, B, AB of O. Positief of negatief is niet van belang voor het dieet.

Bloedgroep A

Mensen met bloedgroep A, kunnen best zoveel mogelijk vegetarisch eten. Ze consumeren best veel koolhydraten, maar moeten opletten met vet en zuivel.

Wel: makreel, zalm, soja, olijfolie, linzen, broccoli, spinazie, abrikozen, bosbessen, pinda’s, ananas, groene thee en koffie.
Niet: vlees, zuivelproducten, kidneybonen, tarwe.

Bloedgroep B

Mensen met bloedgroep B kiezen best voor een gevarieerde voeding van vlees, vis, granen en groenten. Dit is de enige groep die goed zuivelproducten verdraagt!

Wel: sardines, yoghurt, olijfolie, limabonen, rijstproducten, wortels, bananen, druivensap, bladgroenten, vlees, vis, lever
Niet: pinda’s, maïs en tarwe.

Bloedgroep AB

Mensen met bloedgroep AB combineren de voor- en nadelen van bloedgroepen A en B.

Wel: lamsvlees, forel, kwark, pinda’s, rijstproducten, komkommer, kersen, zuivelproducten, groene groenten, ananas.
Niet: rood vlees, tarwe, kidneybonen, maïs.

Bloedgroep O

Mensen met bloedgroep O kunnen veel eiwitten (vlees, vis) consumeren en weinig koolhydraten. Tarwe en andere granen laten ze beter aan de kant staan.

Wel: rundsvlees, lamsvlees, kabeljauw, tong, feta, walnoten, uien, andijvie, zeegroenten, pruimen, prei, boerenkool, spinazie, broccoli.
Niet: tarwe, maïs, witte bonen, kool, spruitjes, bloemkool.

Voor- en nadelen

Het bloedgroepdieet is geen dieet dat zich louter richt op gewicht verliezen, maar eerder op een gezond leven leiden. Dat betekent volgend d’Adamo niet dat mensen met overgewicht geen baat hebben bij het dieet. Door het dieet te volgen zou je immers je stofwisseling verbeteren, je insulineproductie gestimuleerd worden en je hormonen beter in balans komen.

Het bloedgroepdieet is niet gebaseerd op erkend wetenschappelijk onderzoek. Het is bovendien een erg ingewikkeld dieet om te volgen, omdat je steeds rekening moet houden met welke voeding je wel en niet mag eten.

Tips voor een succesvol dieet

Eet voldoende

Vroeger dacht men dat je kon afslanken door zo weinig mogelijk te eten. Die stelling is ondertussen gelukkig achterhaald.
Als je weinig eet, past je lichaam zich hieraan aan. De stofwisseling verlaagt, waardoor je steeds kleinere porties moet eten om toch af te vallen.

Als je vervolgens stopt met je dieet, zal je lichaam alle voedingsstoffen opslaan als reserve. Op die manier kom je in een mum van tijd weer op je oude gewicht te zitten.

Als je te weinig eet, verbrand je naast vet ook een heleboel spierweefsel. Daardoor zakt de stofwisseling nog meer en verlies je de kracht om goed te kunnen sporten.

Zorg voor genoeg lichaamsbeweging

Probeer elke dag minstens een halfuur te bewegen. Op die manier verhoog je je stofwisseling, wat het gewicht verliezen op zijn beurt bevordert. Kies een sport uit die je goed ligt en die je niet snel beu geraakt.

Zuiver je lichaam

Drink iedere dag minstens 2 liter water. Zo verwijder je de slechte stoffen uit je lichaam en zul je gewicht verliezen. Als je niet graag water drinkt, vind je in de winkel allerhande flesjes water met smaakjes.

Eet drie maaltijden per dag

In plaats van veel tussendoortjes te eten, kun je je maaltijden beter beperken tot drie per dag. Bij een echte maaltijd verhoogt je stofwisseling (metabolisme). Dat is niet het geval bij tussendoortjes.

Eet veel vezels

Natuurlijke voedingsproducten (fruit, groenten, granen) bevatten veel vezels, die moeilijker te verteren zijn. Om de vezels te verteren, gebruikt het lichaam dus extra energie en calorieën. Vezelrijke voeding werkt gewichtsverlies dus in de hand.

Beperk bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte en gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen kun je in tegenstelling tot vezelrijke voeding beter achterwege laten. Producten die veel suikers en verzadigde vetten bevatten, verhogen de stofwisseling niet of nauwelijks.

Ontbijt goed

Een goed ontbijt is in een dieet erg belangrijk. Niet alleen brengt het de stofwisseling op gang, het voorkomt ook dat je snel honger krijgt en naar een tussendoortje gaat grijpen.

Kruid je maaltijden

Pittige en gekruide maaltijden stimuleren de stofwisseling. Je kunt ook sauzen gebruiken zoals sambal of mosterd.

Kijk uit met vette voedingsmiddelen

Als je iets vettigs eet, kies dan voor iets met onverzadigde vetzuren in plaats van verzadigde vetzuren. Onverzadigde vetten zijn nog steeds minder schadelijk voor de gezondheid dan verzadigde vetten.

Koude drankjes

Bij het drinken van koude drankjes verlaagt je lichaamstemperatuur. Om die afkoeling te neutraliseren, produceert het lichaam extra warmte door de stofwisseling te verhogen. Koud drinken is dus een aanrader bij het afvallen.

Wat zijn fatburners?

Fatburners of vetverbranders zijn afslankmiddelen die inwerken op vetten. Fatburners stimuleren het lichaam om vetten te verbranden. Producten die voorkomen dat je lichaam vetten opneemt, noemen we fatblockers.

In principe moeten fatburners dus de stofwisseling stimuleren. Producten die aan de middeltjes toegevoegd worden en dit effect moeten bekomen, zijn onder meer: aspirine, carnitine, efedrine, 5-http, ginger, rode peper, forskolin, green tea, forskolin, guarana, synefrine, cafeïne, enz.

Veilig?

Niet alle fatburners op de markt zijn veilig. Veel fatburners zijn in België en Nederland zelfs verboden, maar helaas erg gemakkelijk verkrijgbaar via het internet. Efedrine is daar een goed voorbeeld van. Dat bestanddeel is hier omwille van zijn schadelijke effecten verboden.

Ook is er niet veel geweten over de effecten van het gebruik van fatburners op lange termijn. Let ook op met de zogenaamde ‘wetenschappelijke uitleg’ op de doosjes en flesjes. Vaak kloppen die gegevens niet of heeft de fabrikant ze in zijn voordeel geïnterpreteerd.

Effect?

Over welke bestanddelen nu echt het lichaam stimuleren om vet te verbranden, bestaat veel twijfel. In principe is over geen enkel product met zekerheid te zeggen dat het echt werkt, tenzij over enkele producten die in Europa verboden zijn omwille van hun negatieve gevolgen voor het lichaam.

Fatburners zijn erg populair in het bodybuilderwereldje Over het algemeen is het aan te raden ze niet te gebruiken, vanwege de beperkte kennis erover. Fatburners zijn ook vrij duur. Uiteindelijk kun je je tijd en geld beter steken in een gezond en efficiënt dieet.

Dr. Phil-dieet

Het Dr. Phil-dieet werd uitgevonden door de Amerikaanse psycholoog dr. Phil, bekend van de tv-shows van de Amerikaanse ster Oprah Winfrey en van zijn eigen shows. Het Dr. Phil-dieet is eigenlijk geen echt dieet, maar meer een denk- en levenswijze.

Het dieet richt zich niet op snel afvallen, maar op langzaam en op een rustige manier gewicht verliezen. Je moet je hoeveelheden matigen, maar niets is echt verboden. Je werkt eerder op de lange termijn dan op de korte.

Dr. Phil wil je als het ware ‘wakker schudden’ zodat je jezelf een gezondere levensstijl aanmeet. Het boek waarin hij het dieet uit de doeken doet, is ‘Voel je goed in je lijf’ of ‘The Ultimate Weight Solution’. De nadruk ligt op voedsel met veel vezels, complexe koolhydraten, gezonde vetten en mager vlees.

Zeven sleutels

Dr. Phil maakt gebruik van zeven sleutels:

1. Denk juist
2. Verwerk je gevoelend
3. Vermijd verleidingen
4. Controleer je omgeving en je voedsel
5. Zeg nee tegen slechte en ja tegen goede voeding
6. Beweeg met een doel
7. Zoek steun in je omgeving

Driestappenplan

Om tot een ideaal gewicht te komen, kun je best het driestappenplan volgen:

1. De eerste twee weken leer je hoe je je calorie-inname kunt beperken, hoe je op lange termijn moet werken en hoe op de korte termijn.
2. De ontwikkeling van een beter metabolisme
3. Levenslang je ideale gewicht behouden

Ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet, ook wel 5 dagen-dieet genoemd, is een vetarm dieet, dat vooral gericht is op mensen die op korte tijd (bv. vlak voor een operatie) een aantal kilo’s moeten afvallen. Het is dus geen dieet voor de lange termijn.

’s Ochtends
eet je altijd hetzelfde:
1 sinaasappel of grapefruit
1 beschuit of 1 geroosterde boterham
koffie of thee (zonder melk en suiker)

Maandag

’s middags
1 sinaasappel of 1 grapefruit
1 ei
2 bekers yoghurt
2 beschuitjes of geroosterde boterhammen

’s avonds
2 tomaten
2 eieren
½ krop sla (met eventueel klein beetje olie, azijn en zout)
1 beker yoghurt
2 beschuitjes of geroosterde boterhammen

Dinsdag

’s middags
1 sinaasappel of 1 grapefruit
1 ei
2 bekers yoghurt
2 beschuitjes of geroosterde boterhammen

’s avonds
1 tartaartje (=100% rundsvlees, gegrild)
1 tomaat
1 sinaasappel of grapefruit
1 beschuit of 1 geroosterde boterham
1 beker yoghurt

Woensdag

’s middags
1 sinaasappel of 1 grapefruit
1 ei
2 bekers yoghurt
2 beschuitjes of geroosterde boterhammen

’s avonds
125 gram biefstuk of rosbief
1 sinaasappel of grapefruit
1 beschuit of 1 geroosterde boterham
1 beker yoghurt

Donderdag

’s middags
125 gram kwark
1 tomaat
1 zure augurk
1 beschuit of 1 geroosterde boterham

’s avonds
1 tartaartje (gegrild)
2 tomaten
1 appel
1 beschuit of 1 geroosterde boterham

Vrijdag

’s middags
200 gram vis
1 tomaat
1 beschuit of geroosterde boterham

’s avonds
½ krop sla (met eventueel klein beetje olie, azijn en zout)
1 ei
1 tomaat

Wat is een liposuctie?

Een liposuctie of een liposculptuur is een chirurgische ingreep waarbij onderhuids overtollig vet verwijderd wordt. Het is een van de meest voorkomende plastische chirurgische ingrepen.

Een liposuctie verwijdert ongewenste vetophopingen door onderhuids vet weg te zuigen. Meestal gaat het om plaatselijke ophopingen van vet bij personen die over het algemeen niet echt zwaarlijvig zijn.

De ingreep is niet bedoeld voor het verminderen van overgewicht. Als je te dik bent en een liposuctie wilt ondergaan, kun je best eerst vermageren. Alle lichaamsdelen komen voor een liposuctie in aanmerking: dijen, heupen, buik, armen, hals, rug, knieën, kuiten, enz.

De resultaten van een liposuctie zijn blijvend. Door middel van een liposuctie worden immers alle vetcellen verwijderd. Na de ingreep maakt het lichaam geen nieuwe cellen meer aan.

Operatie

Met kleine buisjes worden via kleine incisies de onderhuidse vetophopingen weggezogen. Er bestaan ook andere technieken, waarbij men gebruik maakt van geluidsgolven (ultrasonen) en mechanische trillingen (vibro-liposculptuur) om de zuigbuizen gemakkelijker door de weefsels te laten glijden.

Een van de voorwaarden om de operatie te kunnen ondergaan is dat de huid er voldoende elastisch voor is. Als de huid niet elastisch is en de patiënt last heeft van cellulitis of sinaasappelhuid , kan men wel kiezen voor een dermolipectomie, het wegsnijden van vet. Het grote nadeel is dat er dan lange littekens achterblijven.

Na de ingreep moet je vier tot zes weken lang elastische onderkleding dragen, om de huid goed op de onderlaag te laten kleven.

Bijwerkingen

Na de operatie is de huid gezwollen en gevoelig. Soms zijn er verhardingen, die pas weken of maanden na de ingreep verdwijnen. De huid kan ook tijdelijk gevoelloos worden.

Het definitieve resultaat van de liposuctie wordt pas echt duidelijk zes tot negen maanden na de ingreep.

South Beach-dieet

Het South Beach-dieet is een dieet dat berust op de principes van goede koolhydraten en goede vetten. De bedenker van het dieet is de Amerikaanse cardioloog Agatston, die aan zijn patiënten een goed dieet wilde voorschrijven. Agatston zelf beschrijft zijn dieet niet louter als een dieet maar als een ‘levenswijze’.

De principes van het South Beach-dieet berusten op het vermijden van verzadigde vetten en de inname van goede koolhydraten. In tegenstelling tot een dieet als het Atkinsdieet wordt het gebruik van koolhydraten niet beperkt, alleen het gebruik van slechte koolhydraten.

Goede en slechte koolhydraten

Goede koolhydraten vind je in vezelrijk en ongeraffineerd voedsel, zoals zilvervliesrijst, bruin brood en volkorenpasta. Slechte koolhydraten vind je in vezelarm, geraffineerd voedsel zoals wit brood, witte rijst, gewone pasta, snoep, gebak en frisdrank.

Goede en slechte vetten

Goede vetten of onverzadigde vetten vind je vooral in visolie (omega 3-vetzuren) en plantaardige olie (bv. olijfolie). Slechte vetten zijn verzadigde vetten, of transvetten (bv. in varkensvet en roomboter).

Het dieet bestaat uit drie fasen.

Eerste fase

De eerste fase van het dieet duurt twee weken. Deze fase is de ontwenningsfase. Je leert voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten te vermijden. Je mag bijvoorbeeld geen fruit, brood, rijst en zuivelproducten eten. Je eet vooral mager vlees, magere vis, groente, magere kaas en magere melk. In deze fase eet je veel eiwitten, vetten en goede koolhydraten, zodat je je bloedsuiker onder controle krijgt en een verzadigd gevoel krijgt. Tijdens de eerste fase valt men gemiddeld 3 à 6 kilo af.

Tweede fase

In de tweede fase val je af aan een tempo van 0,5 à 1 kilo per week. Geleidelijk aan mag je producten met ‘goede koolhydraten’ aan je voedsel toevoegen. Tot die etenswaren behoren onder meer fruit en volkorenproducten, rijst en zelfs pure chocolade.

Derde fase

In deze fase ga je je gewicht stabiliseren en om zo een jojo-effect te voorkomen. In feite mag je nu alles eten, maar de basis blijft mager vlees en veel groenten, gecombineerd met fruit en volkorenproducten. Deze fase zou je je hele leven moeten volhouden.

Over het algemeen wordt het South Beach-dieet beschouwd als een gezonde manier om gewicht te verliezen en te beheersen. Je valt af, verlaagt je je cholesterol en vermindert je de risico’s op hart- en vaatziekten.